Публикация

VI Национален конгрес по гръдна, сърдечна и съдова хирургия събра водещи специалисти от страната

Форумът се провежда от 14 до 16 май т. г. в Сандански, където професионален опит споделят някои от най-изтъкнатите лекари в трите хирургични направления


Миниинвазивните хирургични подходи намират все по-широко приложение и са на път да изместят конвенционалната хирургия. За съжаление, в България те все още остават приоритет само за водещите болници, поради големия финансов ресурс, който изискват. Това са част от изводите от VI Национален конгрес на Българската асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия. 

Форумът се провежда от 14 до 16 май т. г. в Сандански, където професионален опит споделят някои от най-изтъкнатите специалисти в трите хирургични направления. Научната програма в сесията по „Гърдна хирургия“ започна с доклад на екип от СБАЛББ „Св. София” в София. Бяха представени данни за следоперативни резултати при болните със злокачествени новообразувания на гръдната стена. Сред гост-лекторите на събитието бе и председателят на Европейската асоциация на гръдните хирурзи проф. Алесандро Брунели.

Преживяемостта на пациентите с трахеобронхиалната маншетна резекция е постигнала голям напредък през последните години като жизнеспособна хирургическа опция за болните, които се нуждаят от разширени белодробни резекции. Това показва опитът, докладван от специалисти от болница “Токуда“. Белодробната резекция с реконструкция на трахеята, карината и ГПВ, и успешното менажиране на тези пациенти изисква много подготвен екип от гръдни и кардиохирурзи, анестезиолози, реаниматори и пулмолози, бе посочено в презентацията.

В секцията по „Сърдечна хирургия“ екип от Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна докладва резултатите от ретроспективно проучване на 1354 последователни пациенти след сърдечни операции, за периода януари 2011г. -септември 2013 г.

В сесията по „Съдова хирургия“ интерес предизвика докладът на лекари от УМБАЛ „Стоян Киркович“. Те представиха редки усложнения при трансрадиалния ендоваскуларен достъп, които до момента не са били описани в литературата.

Очаквайте подробности.

Коментари