Публикация

Цветан Цветанов: Тревожи ни здравната реформа на д-р Москов

ГЕРБ и депутатите се вълнуват дали икономически интереси стоят зад решението на министъра за онкодиспансерите


Цветан Цветанов обяви, че е много разтревожен от протестите, които предизвиква реформата на Петър Москов, и от ГЕРБ повече няма да мълчат, а ще задават неудобни въпроси. 

Герберите са настръхнали заради решението на здравното министерство да се слеят онко- и психодиспансерите с многопрофилните болници. Кметовете на Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Шумен и Велико Търново вече са алармирали групата на ГЕРБ за зараждащите се протести в своите общини, съобщиха от ръководството й.

Кметът на Пловдив Иван Тотев обясни, че на 21 май общинският съвет в града ще гласува декларация, в която ще изрази категорично несъгласие с промените в Закона за лечебните заведения в частта вливане (сливане) или ликвидация на Комплексен онкологичен център-Пловдив. В Пловдив болницата и диспансерът са общинска собственост, но това е изключение. На повечето места държавната болница ще трябва да придобие общински имот и това създава напрежение.

„Когато отиваме в избирателните си райони, хората ни питат какво се случва с това обединяване и защо се допускат тези протести. Говори се, че всичко това може да бъде заради някакви икономически интереси. Искат да знаят дали това ще доведе до тежки последствия“, обясни Цветанов вчера. В структурите на ГЕРБ имало много доктори, които също ежедневно звънели в централата и на ръководството, за да обяснят, че реформата на Москов може да доведе до много сериозни проблеми. Преди ден на здравна комисия депутатите от ГЕРБ също скочили на Москов.


Цветанов уточни, че ПГ на ГЕРБ стои зад правителството и зад всеки министър, предложен от Борисов. Но декларира, че като парламентарна група били загрижени за реформите и последствията от тях. „Затова ще искаме прозрачност и диалог при всички реформи, които се правят и които ще стигнат до хората“, каза още Цветанов. Премиерът Борисов и вчера спази уговорката си да мълчи за здравната реформа до сряда, когато изтича едноседмичният срок, даден на Москов. На блиц контрола той призова ДПС и своите депутати да изчакат министъра, който щял да им покаже реформата „в схеми и таблички“.

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика КОЦ здравна реформа Цветан Цветанов Петър Москов протести онкодиспансери онкодиспансери

Коментари

Необходима е Здравна карта, която ще доведе по естествен начин до желаната реформа и избягване на струпване или липса на специалисти в различните области на страната, а не администриране на дейности, били те стопански или медицински. Световният опит говори, че МЕГА структурите съществуват за кратък период и обикновенно се създават, за да обслужат определени финансови интереси. Империите винаги са завършвали с крах.

Москов е самотник и все повече ще бъде такъв.