Публикация

Лечението на болните от захарен диабет – предизвикателство и кауза

Основни теми на IX–ия Национален конгрес на Българската диабетна асоциация с международно участие в Девин са съвременните подходи за лечението на захарен диабет


Близо 200 ендокринолози, представители на пациентски организации и доброволци участват в IX–ия Национален конгрес на Българската диабетна асоциация с международно участие в Девин от 15 до 17 май.

Уповавайки се на новостите в световните практики при лечение и профилактика на диабет, нашата асоциация се стреми да бъде един от основните участници в борбата с това заболяване, заяви в приветствието си проф. д-р д.м.н. Ивона Даскалова, академик на БАНИ, президент на Българската диабетна асоциация /БДА/. Тя подчерта, че лечението на болните от захарен диабет е предизвикателство и кауза. Грижата за болния надхвърля ролята на ендокринолога и налага интердисциплинарен и социален подход, каза още тя. БДА се бори да се наложат новите технологии и методики в лечението на диабета като инсулиновите помпи.

Пациенти от обединението „Синия кръг на надеждата“ подариха на проф. Даскалова символ на подкрепата, която им оказва Българската диабетна асоциация. „Вие ни помогнахте да се качим на кораба, дадохте ни сигурност и като умели капитани постоянно ни водите по пътя, показвате ни дълбините и как да ги избегнем. Има много достойни български лекари в цялата страна, заяви пациентката Радка Жекова.

Захарният диабет е огромно предизвикателство в днешно време, когато вече говорим за пандемия, а подобен научен форум дава възможността да се обменят идеи и опит за да се гарантира нормален живот на пациентите, както при здравите хора, се каза в приветствието на генерал-майор, чл. кореспондент проф. Николай Петров, дмн.

Презентации и лекции пред участниците изнесоха проф. Ивона Даскалова, доц. Калинка Коприварова, проф. Драгомир Коев, проф. Камен Канев, доц. Даниела Попова, доц. Георги Георгиев, д-р Весела Михнева, д-р Цветелина Тотомирова, д-р Красимир Хаджилазов. Основни теми на форума бяха съвременните подходи за лечението на захарен диабет, наднормено тегло, затлъстяване и метаболитен синдром при децата, комплексен подход при диагностиката, лечението и превенцията на диабетното стъпало, бременност и диабет, карцином и диабет.

Коментари