Публикация

Драматичен ръст на бъбречните тумори


През последните години има трайна тенденция на увеличаване на бъбречните тумори - това заяви пред health.bg един от водещите български уролози проф. Петър Панчев.

Преди 30 години в клиниката на Александровска болница годишно са откривани 7-8  паренхимни бъбречни тумора, а през миналата година са регистрирани около 200.
Причините за тази драматично влошена статистика не са установени, но според проф. Панчев значение имат влошените екологични фактори, както и постоянното увеличаване на консервантите в храната.

Тъй като в ранните стадии първичните бъбречни тумори не дават никакви обезпокоителни за пациентите признаци,  ранното им откриване е възможно само чрез профилактично ехографско изследване на бъбреците, включително и при ехографски преглед по повод  други оплаквания.

Откритите в ранен стадий злокачествени бъбречни тумори се лекуват успешно и не се отразяват на общата продължителност на живота.

В напреднал стадий на заболяването обаче прогнозата е далеч по-песимистична.

Съветът на проф. Панчев е всеки човек над 30-годишна възраст, дори и да няма оплаквания, да си направи ехография на урогениталната система. Ако не се установи проблем, прегледът трябва да се повтори след 5 години.

Коментари