Публикация

Болницата ни е първото лечебно заведение, открито за нуждите на градското население

В УМБАЛ-Плевен се лекуват 43 хиляди пациенти годишно, което е 42% от всички пациенти в Плевенска област, а това определя болницата като структуроопределяща. 22% от лекуваните са от други области, а 49% са болните приети по спешност


Доц. Д-р Цветан Луканов, дм, Изпълнителен директор на „УМБАЛ Д-р Георги Странски“ ЕАД – Плевен

Доц. Луканов, болницата отпразнува 150 години от основаването си. Разкажете ни за честванията.

- На 20 април тържествено бе отбелязана 150-годишнината от основаването на „УМБАЛ Д-р Георги Странски“ ЕАД – Плевен. На тържествената церемония д-р Даниела Дариткова – Председател на парламентарната комисия по здравеопазване, връчи почетен плакет и поздравителен адрес от Председателя на 43-то Народно събрание Цецка Цачева. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков прочете приветствието на здравния министър и ни връчи почетния плакет. Кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков също връчи почетния плакет на Община Плевен. По повод юбилея си болницата получи и Почетен знак на Президента на Република България Росен Плевнелиев, както и поздравителни адреси от плевенски депутати, болници и асоциации в страната. Почетен знак за изключителни заслуги за развитието и утвърждаването на УМБАЛ-Плевен получиха проф. д-р Григор Горчев – член-кореспондент на БАН и почетен ректор на Медицинския университет в Плевен, кметът на града и ректорът на Медицински университет – Плевен. Десетки почетни грамоти и плакети бяха връчени на лекари и специалисти по здравни грижи в УМБАЛ.

- Казахте ни, че „УМБАЛ Д-р Георги Странски“ ЕАД – Плевен е първото лечебно заведение, открито за нуждите на градското население?

- Да. Болницата е първото лечебно заведение в страната, открито за нуждите на градското населени през 1865 година от Митхат Паша, управител на Дунавския вилает. По дългия път на своето развитие, тя преминава през различни периоди и трансформации, за да се превърне днес в съвременен Университетски медицински център и втора по големина болница в страната. Започнала с 40 легла, днес тя разполага с над 930 легла и обслужва регион с повече от един милион жители. Има 60 клиники и отделения и 7 лаборатории, в които работят 431 лекари, от които 14 професори, 52–ма доценти и 167 асистенти. Сред тях са професионалисти с квалификация на републиканско и международно ниво. От 747 специалисти по здравни грижи се предоставят качествени общи и специфични сестрински грижи. В УМБАЛ-Плевен се лекуват 43 хиляди пациенти годишно, което е 42% от всички пациенти в Плевенска област, а това определя болницата като структуроопределяща. 22% от лекуваните са от други области, а 49% са болните приети по спешност. Цифрите категорично говорят, че основното и с „Пироговски“ функции лечебно заведение в региона е именно Университетската болница в Плевен.

Какви са приоритетните проекти за ръководството?

- Ръководството на Университетска болница в Плевен работи по проект „Ремонт, оборудване и модернизиране на болницата“ по ОП „Регионално развитие“, с конкретен бенефициент Министерство на здравеопазването на стойност около 14 млн. лв. Основната концепция на проекта е диагностика и лечение на онкологични заболявания. По този проект болницата получи дигитална ехографска система, дигитален скопично-графичен рентгенов апарат, 16-срезов многодетекторен компютърен томограф, апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика, дигитален мамограф, система за архивиране и разпространение на образи, ендоскопска апаратура, дигитална видео система за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб, 4 броя асансьори и дизелов агрегат. Очаква се да се достави голяма лабораторна система, лабораторна информационна система, линеен ускорител със съпътстваща го апаратура за централна стерилизация, уредба за интраоперативно лъчелечение. Към настоящия момент е открита процедура за възлагане на обществена поръчка от бенефициента по проекта Министерство на здравеопазването за апаратура, която се очаква да се достави в лечебното заведение. Друг проект от инвестиционната програма е : „Ремонт и преустройство на операционни зали в Клиника по ортопедия и травматология“, с който УМБАЛ-Плевен кандидатства пред Министерство на здравеопазването за субсидия за капиталови разходи. Реализацията на подобни проекти спомагат за превръщането на Университетска болница-Плевен в център за високотехнологична медицина, което е една от основните амбиции на ръководството на лечебното заведение.

Източник: 24chasa.bg

Коментари