Публикация

Липсата на сън променя начина, по който се държат клетките в организма

Малкото сън води до проблеми със здравето, сърдечно-съдови заболявания и увеличава риска от инсулт


Изследователи от Университета Съри в Гилдфорд след сериозно проучване установяват, че недостигът на сън води до промяна на начина, по който се държат клетките в човешкия организъм, като дейността на онези клетки, участващи във възпалителните процеси активизират своята дейност.   Д-р Малкълм фон Шанц, основен изследовател, смята че човешките гени отговарят на недоспиването по същия начин, по който реагират и на силния стрес.  Като сравнява случващото се в организма с хищни животни, които нападат човек и как той се мобилизира в отбрана. По същия начин реагират клетките. "Недостигът на сън подготвя организма за нараняване, което обаче не се случва" - казва д-р фон Шанц пред BBC News. "Това в голяма степен обяснява връзката между липсата на сън и негативните последствия за човешкото здраве като сърдечно-съдовите заболявания и инсулт"

Активирането на имунната система, което се случва при подаването на сигнал за стрес към клетките, води до повишаване на риска от инфаркт и инсулт.

Какво пречи на съня?

  • четенето на електронна книга преди лягане, сърфирането в интернет;
  • оставяне включен мобилния телефон в стаята, в окято спим;
  • консумация на ядки, сирене, червено вино;
  • затлъстяване, диабет, депресия.

Няколко проучвания сочат също, че крушката, с която съвременният човек така е свикнал, също оказва вредно влияние на заспиването.

Коментари

Dormilek complex
26 авг 2015 11:22

Дормилек комплекс е натурален продукт, който ще ви помогне да имате здрав и спокоен сън