Публикация

Операция на глаукома чрез вътреочен имплант бе показана за първи път на живо в Пловдив

За първи път в България бе демонстрирана на живо съвременна операция на глаукома чрез поставяне на вътреочен имплант. Това се случи в рамките на Годишната среща на Съюза на очните лекари в България, която се проведе от 14 до 17 май в Пловдив.


Операцията бе извършена от проф. д-р Мариета Конарева от Клиниката по очни болести към УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Оперираната е 57-годишна пациентка, която страда от глаукома. 

Имплантът или т. нар. воден шънт, представлява стоманена тръбичка с дължина 2,64 милиметра. Тръбичката се имплантира в окото, с помощта на микроскоп и през нея се оттича течността, която повишава вътреочното налягане.

На живо бе демонстрирана и лазерна катарактална хирургия. Операциите бяха извършени от д-р Димитър Тасков. Той оперира двама пациенти – мъж и жена на възраст 55-65 години. При мъжа  едновременно с премахването на пердето бе отстранен и астигматизмът. Това става чрез поставянето в окото на т.нар. торична леща – също вътреочен имплант.

Близо 200 наши и чуждестранни лекари наблюдаваха на живо трите операции  по сателитна връзка от операционната на Очна болница – „Луксор“ – Пловдив. Офталмолозите допуснаха, че само след няколко години стандартната операция на катаракта ще се извършва без човешка намеса- изцяло от робот.

 и Актуалното състояние на офталмологичната помощ у нас беше тема на разговор сред очните лекари. Според председателя на съюза акад. Петя Василева, българските очни клиники в големите градове  не отстъпват като апаратура и качество на работа на болниците в Европа и САЩ. Липсата на очни лекари в малките населени места е много голям проблем. Това означава, че населението на практика е лишено от този тип специалисти.

На конгреса бе обсъдено и проектопредложение на Министерството на здравеопазването за разделяне на здравното осигуряване на основно и допълнително. Според това предложение очните болести попадат в допълнителния раздел, което според акад. Петя Василева е нелогично и недопустимо. „От очните болести може да не се умира, но те водят до слепота и висока инвалидизация, което отново е тежест за бюджета на държавата“, каза още тя.

Коментари