Публикация

Медицинският университет в Пловдив организира юбилейна научна конференция

автор: проф. Красимир Мурджев, дм

 

Форумът е посветен на 70 години от основаването на висшето учебно заведение и ще се проведе на 20, 21 и 22 май в Аудиторния комплекс

 

Медицинският университет в Пловдив организира на 21 и 22 май Юбилейна научна конференция, посветена на 70 години от основаване на висшето учебно заведение. Тя ще се проведе в Аудиторния комплекс на бул. „Васил Априлов“ 15 а.

За участие в научния форум приоритетно са поканени млади учени и докторанти, за да им се даде възможност да се изявят и да представят своите проучвания и разработки в областта на медицината и здравеопазването.

Стремежът на всички включили се в конференцията е да подчинят разработките си в полза на практическото приложение на постиженията в медицинската наука за здравето на пациентите.

Докладите и научните съобщения са разпределени в 7 секции: хирургия, дентална медицина, биофармация, наука и младост, биомедицина, терапия, обществено здраве. Модератори са професори и доценти, преподаватели по различни специалности в Медицинския университет. 

Като модератор на секцията по хирургия отбелязвам, че тя има поливалентен характер, защото събира доклади от сферата на коремната, пластичната и детската хирургии, както и от областта на ортопедията, ревматологията, анестезиологията, спешната медицина, урологията, очните и ушните заболявания. 

Юбилейната конференция е вторият голям научен форум в Пловдив, който се провежда в рамките на седмица под тепетата. В събота в Съюза на учените в Стария град се събраха представители на пловдивската федерация за наука и висше образование - преподаватели, млади учени, докторанти и студенти от всички учебни заведения. Там те представиха своите последни проучвания и научни завоевания.

Преди старта на юбилейната конференция, посветена на 70 години от създаването на Медицинския университет, на 20 май гост-лектор ще бъде проф. Паоло Поцили, ръководител на отделението по ендокринология към Университета Кампус Био Медико в Рим, Италия. Той ще изнесе 2 лекции от областта на обменните заболявания в Аудиторния комплекс. 

Коментари