Публикация

БЛС и БЗС: Медицински инспекторат = акт за административен контрол


Създаването на Изпълнителна агенция „Медицински инспекторат” като контролен орган в здравеопазването е груб политически акт за налагане на административен контрол над съсловието.

Това се посочва в съвместна декларация на Българския лекарски съюз и на Българския зъболекарски съюз.

Двете съсловни организации са на мнение, че по този начин се „гарантират на властимащите всички права за безконтролно налагане на санкции”. 
   
„Предвидените правомощия на агенцията, сполучливо определена от медиите като медицинска полиция, представляват заплаха за пазара на медицински услуги и на лечебните заведения, които са самостоятелни юридически лица, както и нарушават действащи принципи и норми на Конституцията на България.” -  се посочва в декларацията.

БЛС и БЗС изразяват безпокойство, че новата структура ще функционира успоредно с Националната здравноосигурителна каса и Регионалните центрове по здравеопазване и съсловието ще търпи санкции от три страни за едни и същи нарушения.

„Като се противопоставяме с всички аргументи на този неморален акт, гласуван от българския парламент, запазваме правото си за последваща реакция с всички законови средства.” – допълват от двата съюза.

 

Коментари