Публикация

Коментари

Мария Лалова
15 юни 2015 16:47

Благодаря Ви, д-р Йорданова! Много изчерпателни отговори за всеки като мен, който има близки, които се страхуват да зададат въпросите открито и да си признаят, че има вероятност да са болни от тази болест. Все още се смята за срамно да признаеш, че имаш такава болест, има и страх от това, че е диагноза за винаги. Дано успеете да вдъхнете вяра в хората, че могат да се доверят на лекар като Вас и да живеят с псориазис! Темата е много лична

Отговор на въпроса на г-жа Мария Георгиева: Псориазисът може да започне във всяка възраст, проявява се със специфичен за заболяването кожен обрив, представен от зачервени, надигнати, добре отграничени от околната кожа плаки, покрити с мазни люспи. Обривите засягат предимно кожата на скалпа и изпъкналите участъци на горните и долни крайници - лакти, колене, глезени, но може да бъде засегната и всяка друга област на тялото. Обичайно разпространението е симетрично. В някои случаи могат да бъдат засегнати само ноктите, също и ставите.

Отговор на въпроса на г-жа Мария Попова: Псориазисът се изявява със специфичен обрив на определени места по кожата на скалпа, лактите, коленете и други участъци на тялото, обичайно двустранно симетрично. Винаги е най-добре преди да се предприеме лечение, да се проведе консултация с дерматолог, който да потвърди диагнозата и да препоръча правилната терапия. Лечението на псориазис с кортикостероидни кремове обичайно се последва от още по-тежък рецидив /завръщане/ на болестта след края на терапията. По правило псориазис не се лекува с кортикостероиди.

Мария  Попова
20 май 2015 10:47

Каква е разликата между обрив и началната форма на псориазис? Какви ще са последствията, ако третираме проблемния участък с кортикостероиди ?