Публикация

Мой близък страда от псориазис

Да мислим, че най-добрият начин да помогнем на близък човек е да игнорираме болестта, е грешка. Вашето отношение към близък човек, страдащ от псориазис, може да окаже съществено влияние върху качеството на живота му и чувствата му.


Диагнозата е поставена: Вашето дете, Вашият партньор, член на семейството Ви, Вашият приятел или колега страда от псориазис. Независимо от това дали ще го откриете случайно или ще го научите от Вашия близък, Вие ще се почувствате загрижен. Пред Вас стоят две възможности. Чувствате, че не може да помогнете на Вашия близък по друг начин, освен като се абстрахирате от болестта. Всъщност и това е начин да помогнете на другия: фактът, че поведението Ви не се променя, може да се окаже благотворен за човек, който току що е започнал да се страхува от чуждите погледи. Разбира се, изборът зависи от личността на Вашия близък, когото Вие най-добре познавате. Но в някои случаи, ако реагирате все едно, че нищо не се е случило, може да доведе до форма на отрицание на псориазиса и да попречи на другия да приеме болестта си, да говори свободно за нея, да се научи да живее с нея. В такъв случай може да решите да подкрепите активно близкия човек. Да, но как?

За да се преборим с врага, трябва най-напред да го опознаем! След това ще поговорим за различните начини да помогнете на близкия човек в ежедневния живот в зависимост от връзката, която има помежду Ви. И най-накрая, понеже Вие и Вашият близък не сте сами, може да Ви е необходима професионална помощ. Когато подкрепяме някого, често на свой ред имаме нужда от подкрепа. Тук ще научaвате как да намерите здравни специалисти, които ще Ви окажат нужната подкрепа и какво трябва да знаете за псориазиса.

Коментари

Мария Лалова
15 юни 2015 16:47

Благодаря Ви, д-р Йорданова! Много изчерпателни отговори за всеки като мен, който има близки, които се страхуват да зададат въпросите открито и да си признаят, че има вероятност да са болни от тази болест. Все още се смята за срамно да признаеш, че имаш такава болест, има и страх от това, че е диагноза за винаги. Дано успеете да вдъхнете вяра в хората, че могат да се доверят на лекар като Вас и да живеят с псориазис! Темата е много лична

Отговор на въпроса на г-жа Мария Георгиева: Псориазисът може да започне във всяка възраст, проявява се със специфичен за заболяването кожен обрив, представен от зачервени, надигнати, добре отграничени от околната кожа плаки, покрити с мазни люспи. Обривите засягат предимно кожата на скалпа и изпъкналите участъци на горните и долни крайници - лакти, колене, глезени, но може да бъде засегната и всяка друга област на тялото. Обичайно разпространението е симетрично. В някои случаи могат да бъдат засегнати само ноктите, също и ставите.

Отговор на въпроса на г-жа Мария Попова: Псориазисът се изявява със специфичен обрив на определени места по кожата на скалпа, лактите, коленете и други участъци на тялото, обичайно двустранно симетрично. Винаги е най-добре преди да се предприеме лечение, да се проведе консултация с дерматолог, който да потвърди диагнозата и да препоръча правилната терапия. Лечението на псориазис с кортикостероидни кремове обичайно се последва от още по-тежък рецидив /завръщане/ на болестта след края на терапията. По правило псориазис не се лекува с кортикостероиди.

Мария  Попова
20 май 2015 10:47

Каква е разликата между обрив и началната форма на псориазис? Какви ще са последствията, ако третираме проблемния участък с кортикостероиди ?