Публикация

5 причини за постоянната умора

​Оказва се, че невинаги причината за сънливост и липса на енергия е недоспиването.


5 причини за постоянната умора

Британски социолози провели изследване и установили, че всеки десети участник в анкетата се е оплаквал на лекаря си от умора. Сутрин едва се надигаш от леглото, през деня заспиваш на бюрото, а най-страшното време е 4 часа следобед, когато очите ти се затварят и кафето не помага.

Социолозите отчели, че само на половината пациенти, които се оплаквали от умора, била поставена медицинска диагноза, например дефицит на желязо или проблеми с щитовидната жлеза. Според специалистите често умората е причинена от нарушения на режима, но тогава тя лесно може да бъде преодоляна.

Експертите посочиха 5 причини за недостиг на енергия:

1. Вдигате много високо летвата

Вие сте перфекционисти и всяко нещо, което вършите, трябва да бъде оценено за повече от отличен. Затова изразходвате повече енергия от по-малко отговорните си колеги. Не можете просто да изчистите с прахосмукачката, а трябва да минете по два пъти всички ъгълчета, а това отнема двойно повече сили.

По думите на професор Никол Левин от Медицинския университет в Ню Йорк, перфекционистите се уморяват допълнително и от постоянните съмнения дали са свършили всичко както трябва. Вместо да приключат работата с чувство за изпълнен дълг и да продължат напред, те се връщат отново към предишните задачи, за да проверяват, доработват и подобряват. Всичко това предизвиква стрес и намалява енергията, казва д-р Левин. Обикновено перфекционистите не са уверени в себе си, което води до тревожност и умора. Съветът към тези хора е: Опитайте се да не си поставяте непостижими цели.

2. Прекалявате с кафето

Кофеинът е сериозен стимулатор на нервната система. Той изпраща сигнал на надбъбречните жлези да отделят стресовите хормони адреналин и кортизол, а това изморява организма. Кофеинът повишава нивото на кръвната захар, след което следва спадане на енергията. Диетологът Мерилин Гленвил обяснява, че след изпиването на чаша кафе или чай хората чувстват прилив на сили и бодрост, но след това захарта пада и умората, която отново ги връхлита, е по-силна, отколкото преди. Най-често тогава хората изпиват още едно кафе и всичко започва отначало.

Мит е, че кафето дава сила и енергия, казва д-р Гленвил. То има моментен ефект, а в дългосрочна перспектива предизвиква хронична умора. Същото се отнася и за енергийните напитки.

Така че, ако сте пристрастени към кафето, намалете постепенно количеството, което изпивате. Но не се отказвайте напълно, защото надделява мнението, че напитката е здравословна.

3. Приемате много въглехидрати

Въглехидратите правят хората енергични, доволни, сити, добри и весели. Само че за кратко. Както обяснява д-р Гленвил, на практика хората се уморяват от храната, която би трябвало да ги зареди с енергия, защото за преработването й отива много енергия. Бисквити, захар, ориз, макарони, бял хляб – всички те бързо повишават нивото на кръвната захар, но това ниво спада също толкова бързо и тогава човек става сънлив, раздразнителен и уморен. Сили дават продуктите, които освобождават бавно енергията и които са богати на хранителни вещества. Сред тях са плодовете и зеленчуците.

4. Не ви достигат протеини

Енергията от протеините се освобождава бавно. Те засищат организма и дават сили. Огладняването скоро след хранене означава недостиг на протеини. За да почувствате прилив на сили през деня, трябва да приемате месо, пиле, риба, бобови растения, броколи, сирене, орехи. Дневното количество протеинови храни трябва да е не по-малко от размера на дланта ви.

5. Страдате от заболяване

Умората може да е признак за нарушена дейност на щитовидната жлеза. Също така и за диабет. При мъжете постоянната безпричинна умора може да е причинена от спадане на нивото на мъжкия хормон – тестостерона. Освен загуба на сили в този случай се наблюдава и загуба на мускулна маса, както и опадване на окосмяването по тялото и трудности с концентрацията.

Ако почувствате, че се уморявате дори когато не сте натоварени с работа, променете начина си на хранене, наспивайте се и се притеснявайте по-малко. Ако и това не помогне, се налага да се обърнете към лекар. 

Коментари