Публикация

БУМ НА АЛЕРГИЧНИЯ КОНЮНКТИВИТ ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

Д-р Таня Иванова


Алергичните конюнктивити са група заболявания, които имат сезонен и рецидивиращ характер. Обострят се през пролетта и се активират до края на лятото. Дължат се на хиперчувствителност към различни алергени – най-често полени, слънце, козметични средства (крем, грим), домашен прах, домашни любимци и употребата на някои видове капки. Обикновено са двустранни и засягат деца (главно момченца) и млади хора. Предразположени към алергичните конюнктивити са хората с други алергични заболявания като атопия, екзема, астма, сенна хрема. Наличието на такива заболявания в семейството също са фактор за проявата на алергични конюнктивити.

Симптомите са типични: силен сърбеж, светобоязън, сълзене, чувство за чуждо тяло. Очите са зачервени, може да има оток на клепачите, лепкав и мукозен секрет. Освен конюнктивата в тежки случаи се засяга и роговицата.

Има и по-леки преходни форми, които се проявяват във високи планински местности или на море.

Диагностициране се извършва от офталмолог, тъй като при самолечение или неправилно лечение алергичната реакция може да се засили и да се получат усложнения.

Изписват се противоалергични капки, с помощта на които симптомите отзвучават за няколко дни. Често лечението продължава по-дълго време. Профилактично се препоръчва носенето на слънчеви очила, задължително с UV- защита, шапки с козирка, а при по-упорити случаи консултация с алерголог, назначаване на тестове за специфични алергени и общо противоалергично лечение. 

Коментари