Публикация

Пак инцидент с родилка - този път починалата е в Добрич

Засега причините за смъртта не са изяснени, предполага се отново белодробна емболия


26-годишна родилка е починала тази нощ в болницата в Добрич, съобщи dobrich.topnovini.bg. Засега приичната за фаталния край не е изяснена. За случая потвърди директорът на МБАЛ Добрич д-р Трифон Йорданов. "За съжаление, има подобен инцидент", цитира го медията. Само преди дни подобен инцидент се случи в столичната АГ болница "Д-р Щерев". Родилката там почина след извършване на секцио. 

Жената в Добрич сега била приета по спешност в болницата около 17.30 ч. вчера. По думите на д-р Йорданов след 40 минути екипът е бил в операционната и е извършено секцио. Самата операция е протекла нормално, след което жената е качена в интензивните стаи на АГ отделението. Около 23 ч. жената съобщава за остри болки в гръдната област и задушаване, след което е колабирала. Извикан е екип от реаниматори, които в продължение на повече от час са правили опити да възстановят сърдечната дейност, но безуспешно. Смъртта е констатирана в 1.11 ч. през нощта на сряда срещу четвъртък, съобщи д-р Йорданов.

Бебето е живо. То тежи над 3 кг и е на системи, тъй като също е страдало преди раждането. Директорът на болницата съобщи, че още снощи е уведомил Районното полицейско управление, Регионалната здравна инспекция и Министерството на здравеопазването. По случая е образувано досъдебно производство.

Докато не приключи разследването, данни за родилката не могат да се дадат, както и да се посочи причина за смъртта. Работната хипотеза на д-р Трифон Йорданов, който е акушер-гинеколог и доскоро оглавяваше АГ-отделението, е, че причина за смъртта е белодробна емболия. Той обаче подчертава, че окончателната диагноза ще се знае след приключване на следствените действия. Това е трето раждане за жената, което идва около нейния термин.

Какво е белодробна емболия и защо е фатално опасна? 

Белодробната емболия се дели на два вида - микро и макро, каза преди време за в. "24 часа" д-р Диминър Николов, шеф на кардиохирургията в болница "Токуда". Микроемболията е по-опасна по думите му. Произходът на тромба е различен - може да идва от крайниците или от малкия таз. Микротромбите са сериозно усложнение при ортопедични операции, когато се сменят стави или при наместване. От самата травма по време на операцията понякога се образуват микромастни тромби, които се увеличават и изхвърлят нагоре към системното кръвообращение.

Друга рискова група за възникване на белодробна тромбоемболия са възрастните хора, които са с онкологично заболяване на органите в малкия таз, напр. на дебелото черво. При тях от една страна, венозното оттичане се възпрепятства, а от друга - образуваният тромб отделя вещества, които предизвикват образуването и отделянето на нови тромби. При откъсване тромбите попадат в големите венозни съдове и могат да заседнат в белия дроб, пояснява д-р Николов.

Микроемболията е изключително опасна, защото блокира периферните клончета на пулмоналните артерии, които са богато снабдени с нервни окончания, разказва д-р Николов. Попаднал в артериите на белия дроб, тромбът води до неволеви спазъм. Този спазъм е на цялото белодробно кръвообращение и е толкова тежък, че моментално води до спиране на сърцето. В този случай единственото, което може да се направи, е извършване на сърдечен масаж на мига. Може да се наложи и интубация. Състоянието е много опасно, защото този спазъм изведнъж спира цялото кръвообращение. 

В цял свят е много трудно предварително да се диагностицира рискът от възникване на белодробна тромбоемболия. Тромбите най-често се образуват в малкия таз, а за тази област от човешкото тяло не съществува сигурен диагностичен метод, който да докаже, че има реална опасност, категоричен е д-р Николов.

Коментари