Публикация

Честите позиви за уриниране са симптом на СПМ (Свръкактивен Пикочен Мехур)

Същност и методи за лечение на Свръхактивен Пикочен Мехур (СПМ)


Имате ли внезапна, неудържима нужда да уринирате? Налага ли ви се нощем да тичате до тоалетната, за да не се изпуснете? Притеснявате ли се да пътувате, защото не знаете къде и кога ще има пауза? Ако това ви звучи познато и вие не пиете по 8 литра вода на ден – то най-вероятно страдате от свръхактивен пикочен мехур. За да бъдете по-сигурни направете си професионален тест.


Какво е СПМ (Свръхактивен Пикочен Мехур)?

СПМ не е заболяване, а клиничен синдром. Страдащите често изпитват позиви за уриниране (повече от 8 пъти за 24 часа), имат случаи на нощно напикаване, изпитват тревога и притеснение, че няма да стигнат на време до сервизното помещение. Причините за появата на СПМ са разнообразни и комплексни, но смущението най-често се появява в резултат от болестно състояние.

Защо е важно да се лекува?

Милиони хора по целия свят страдат от СПМ. Между 12-17% от всички мъже и жени имат симптомите на свръхактивния пикочен мехур. По своята честота СПМ изпреварва други социално значими заболявания като диабет и астма.

СПМ, както и други заболявания на уринарния тракт, може сериозно да повлияят на желанието за пътуване, социализиране и забавление. Хората с този синдром се страхуват да не изпаднат в неловка ситуация и често се срамуват да говорят за проблема си.

Кои са начините за лечение?

Ограничение на приема на някои храни

Важно е да знаете, че пикантните храни дразнят лигавицата на пикочния мехур и могат да влошат симптомите. Диуретиците като кафе, алкохол и сок от боровинки също трябва да се избягват. Захарта и изкуствените подсладители оказват неблагоприятно влияние върху пикочния мехур. В тази връзка, консумацията на сладки изделия и безалкохолни напитки не е препоръчителна.

Упражнения

Важно е да се поддържа мускулатурата на тазовото дъно, за да се избегне неволното изпускане на урина. Най-популярни са така наречените „упражнения Кегел“, разработени от виден американски гинеколог. Те представляват последователно свиване и отпускане на мускулите от тазовото дъно. Смята се, че са нужни само няколко серии дневно, за да поддържате мускулния тонус.

Изпълнението на упражненията започва с идентифицирането на въпросните мускули. Най-лесно можете да ги усетите е като направите опит да се стегнете по време на уриниране. Правилното изпълнение на упражненията изисква изолиране на седалищните и коремни мускули. Коремните преси също са подходяща тренировка.

Медикаменти и хирургична намеса

Ако предишните два метода не водят до значително подобрение е възможно да се налага медикаментозно лечение или хирургична намеса. Съществуват надеждни медикаменти, които могат да овладеят симптомите на СПМ още на втората седмица след назначаването им. Желателно е да се консултирате с вашия семеен лекар или уролог, за да изберете най-правилния подход към лечението ви.

СПМ е често срещано смущение, което може да бъде излекувано.Проверете състоянието на вашия уринарен тракт, за да се наслаждавате на живот без притеснения. 

Прикачени файлове

Тест СПМ

Коментари

Привет Даниела. В качеството си на продуктов мениджър към фирма Актавис и отговорен за продукта за СПМ, мисля следното: Вашите симптоми, както и тези на СПМ, се повлияват симптоматично, т.е. докато се пият лекарствата всичко е ок. Вие, докато приемахте тези медикаменти, добре ли се чувствахте? Доколкото съм запознат обичайната доза на толтеродин е 2мг два пъти в деня, т.е. дозата може да се увеличи. Може да се мине на толтеродин с удължено освобождаване или да се включи друг медикамент от групата. Всичко това, обаче, трябва да бъде консултирано с уролог, тъй като аз не съм лекар. Пожелавам успех и ако имате допълнителни въпроси не се колебайте и питайте. Поздрави.

Здравейте!Моят проблем е често уриниране.Без болки или изпускане.Отивам до тоалетната и няма две- три минути пак ми се ходи.Буквално ако си стоя в тоалетната с вестник в ръка мога да си препиквам цял ден.По две три капки. но аз имам чувството че много ми се ходи.А като се стискам започва да ме боли горе чак между ребрата. Правиха ми изследване и доктора каза хронично втвърдяване на пикочният мехур.Пих 2 месеца баклофен 25мл. по 1/2 0 1/2 и толтеродин 2мл.по 1 сутрин- около година.Но проблема си остава.Какво ще ми препоръчате?

Г-н Вълков, най-общо казано дори и след тотална простатектомия (отстраняване на простатната жлеза) могат да се наблюдават симптоми на СПМ. Самото понятие за Свръхактивен Пикочен Мехур, говори за свръх инервация на самият мехур (погрешна инервация), при което се получават тези позиви за уриниране. Понеже СПМ е много комплексано състояние, увеличената простата (доброкачествена хиперплазия на простата) може допълнително да зачести и провокира симптоматиката на СПМ, респективно, с премахването и няма да изчезнат симптомите на СПМ. Поздрави.

Може ли мъже ,чиято простата жлеза е отстранена,да страдат от СПМ?

Здравейте г-жо Василева, най-основната разлика е наличието на болка и парене при цистита. Важна е навременната консултация с лекар-специалист или вашият семеен лекар при съмнение за цистит и СПМ. Благодаря Ви за въпроса.

Здравейте г-жо Владимирова, Важно е да знаете, че рискът от СПМ нараства при жените след менопауза и при мъжете, които имат проблеми с простатата. И двете състояния са пряко свързани с възрастта на пациента. Благодаря Ви за въпроса.

смути ме въпросникът. Понеже отговорих с ДА на въпроса "Над 40 години ли сте" и това автоматично ме постави в риск. Наистина ли е толкова тясно свързан с възрастта този симптом?

Като чета това са същите симптоми като на цистита. Как се различават?

Пламен Игнатов
22 май 2015 10:20

Бирата също активира мехура. След два кюпака няма как да не станеш поне два пъти нощес...