Публикация

Вместо антибиотици - ваксини!


Проф. Арне Фосгрен  е известен шведски учен,  професор по клинична фармакология в университета „Лунд” . Той беше лектор на  проведения наскоро  Седми конгрес по клинична микробиология и инфектология на Българската асоциация на микробиолозите, в който  участваха и  учени от  ЮАР, Германия и Франция.
Експертите решиха да отправят към Министерството на здравеопазването три основни препоръки -  за антибиотичната политика, за по-засилени мерки срещу вътреболничните инфекции и за включването на две нови ваксини в задължителния имунизационен календар.

Проф. Фосгрен отговори на въпроси на Хелт медия:


Какво се разбира под пневмококови заболявания и кои групи са най-често засегнати от тях?
Причинителят е бактерия, която засяга огромен брой хора, а умират толкова, колкото и от СПИН, малария и туберкулоза. Заболяванията, която тя причинява, обаче могат да бъдат предотвратени.
Освен животозастрашаващи болести, тя причинява и по-често срещани състояния – като острото възпаление на средното ухо. Това е проблем с голяма финансово-икономическа тежест. Пневмококовите инфекции засягат предимно малките деца, предизвиквайки пневмонии, менингити, сепсис. Една от основните причини за смърт сред възрастното население е пневмонията. Тя се „прихваща” от внуците, боледуващи или носители на  бактерията.

Какви са последните постижения във ваксинопрофилактиката на пневмококовите заболявания?

Дълго време единственият начин за борба с пневмококовите инфекции са били антибиотиците. Сега обаче разполагаме с ваксини. През 2000 г. първата такава ваксина е въведена в САЩ и това води до впечатляващи резултати в намаляването на смъртността при децата.
Такъв косвен ефект се наблюдава и при техните баби и дядовци, въпреки че не са ваксинирани. Тази ваксина обаче е създадена, за да покрие специфичните нужди на САЩ, където разпространението на серотиповете  е по-различно от това в Европа.  Затова и тук тя не е толкова ефикасна.

От около месец обаче разполагаме с още една пневмококова ваксина. Тя е по-ефикасна, защото е съобразена със серотипното разпространение в Европа. 
Синфлорикс включва в състава си три допълнителни серотипа, които липсват в американската 7-валентна ваксина. Нещо повече. Съставът на европейската ваксина има и част от още един бактерий, различен от пневмокока. Това е нетипичен хемофилус  инфлуенца, срещу който няма ваксини. Той заедно с пневмокока са основните причинители на отит.


 Ето защо Синфлорикс  е следващото поколение ефективна защита в борбата с острото възпаление на средното ухо. Докато американската ваксина Превенар няма тази ефикасност спрямо отита.

Коментари