Публикация

Лекарите в Гърция излизат днес на стачка заради кризата с парите

Протестиращите медици обвиняват правителството, че националната здравна система е в колапс, липсва финансиране дори и за медикаменти


Първите мащабни протести срещу правителството на СИРИЗА започнаха в Гърция днес със стачка на лекарите от държавните болници, предаде БНР. Те се борят за повече финансиране в здравеопазването и то на фона на очертаващата се неплатежоноспособност на Гърция. Очаква се, че южната ни съседка няма да може да плати транша си към МВФ на 5 юни, а опасността от фалит е реална. 

Пред чуждите телевизии гърци се оплакаха, че чакат по месец и половина за достъп до специалист. Днес лекарите в държавните болници на Гърция са в 24-часова стачка и обявиха "извънредно положение за здравеопазването". Болниците работят само с екипи за спешни случаи. Протести на лекари започнаха пред министерството на здравеопазването.

Протестиращите медици обвиняват правителството, че националната здравна система е в колапс, липсва финансиране дори и за медикаменти, а не се назначават и специалисти. Медици от болницата "Евангелисмо" в Атина заявиха за медиите, че държавните болници са без достатъчно финансиране, а лекарите физически не издържат на дежурствата и прегледите на увеличения брой пациенти след закриване на много от медицинските центрове по места. От друга болница съобщават, че поради намаляване на финансирането пети месец са без превързочни материали.

Голям е проблемът с липсата на лекари по гръцките острови. Все повече медици отказват да работят в отдалечени острови поради ниско заплащане. Кметът на остров Тилос заплаши с оставка, за да бъде изпратен лекар за жителите. Още десет острова са без постоянен медицински персонал, съобщават протестиращите лекари.

Коментари