Публикация

9-те болници в карето на Александровска съгласни със сливането

Ще бъдат съкратени 3000 души от администрацията. Красимир Ангарски става координатор на гражданското сдружение, което ще управлява обединената болница


Директорите на 9-те болници от карето на Александровска болница са се срещнали вчера със здравния министър Петър Москов при закрити врата. На срещата е било обсъдено сливането на болниците и създаването на гражданско дружество, което ще обедини администрациите на лечебните заведения.

Всички директори са се съгласили със сливането, обясни след срещата директорът на болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев. Всеки един от нас изказа различни съображения, но официално никой не се обяви против, подчерта той.

За първи път собственикът иска да стане добър стопанин

Не може в 9 болници, които имат еднаква собственост, един и същи продукт да се купува на различна цена. Не може болници, които имат един и същ стопанин, да имат конкурентна дейност, категоричен е проф. Начев.

„Говорихме за проектодоговор, което да създаде едно гражданско дружество. Гражданското дружество не е самостоятелно юридическо лице. То ще има за цел да подпомогне дейността на болните. Ако сега 100% са разходите, след учредяване на дружеството ще станат 50%. Останалите 50% да се използват от съответните болници за други дейности“, каза още директорът на „Св. Екатерина“.

Според него това е една прекрасна идея, която ще има и други последователи, защото 

може да възникне спонтанно желание и при други болници да се присъединят към новото дружество

По време на срещата с Москов е подписан и договор за създаването на гражданското дружество.

Координатор по създаването на дружеството ще бъде финансистът проф. Красимир Ангарски, обясни зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, като допълни, че 

заради сливането на администрациите на болниците ще бъдат съкратени около 3000 служители 

Пенков потвърди, че нито един от директорите не е възразил срещу идеята за сливането на болници. Въобще не сме ги плашили, бяхме много дружелюбни, подчерта Пенков.

Преди седмици здравният министър Петър Москов уволни директора на болница „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев. Тогава той обясни, че е уволнил д-р Дечев, защото той не се е съгласил със сливането на болниците.

Москов заяви още, че ще уволни всеки директор, който не е съгласен на тази промяна. 

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Генчо Начев Петър Москов сливане на 9 болници обединена болница Красимир Ангарски

Коментари