Публикация

В МБАЛ "Лайф хоспитал" извършиха уникална за България операция

Мъж на 71 г. сваля памперса с изкуствен сфинктер


71-годишният Стефан Станев от Русе ще започне нов живот след като се подложи на уникална за България операция в бургаската МБАЛ "Лайф хоспитал". Екип от светила му присадиха изкуствен сфинктер, с който може да уринира. Преди 7 години наСтанев му открили рак на простатата и оттогава не се разделя с памперса, тъй като не може да контролира ходенето по малка нужда.

Ходенето по мъките продължили допреди два месеца, докато лекари не му препоръчали бургаската "Лайф хоспитал", където му поставили изкуствен сфинктер. С него ще поддържа пикочния мехур затворен и ще спира спонтанното изпускане на урина.

"Много съм благодарен, че ме насочиха в Бургас. Чуствам се добре", заяви при изписването си пациентът.

Интервенцията бе извършена в екип от Д-р Евгени Аларгов от Атина – водещ специалист в имплантологията. Д-р Деян Анакиевски – МУ-Варна, Грант Ван Куикелберг– имплантолог от Лондон и екипа на Д-р Владимир Николов от МБАЛ „Лайф Хоспитал“ гр. Бургас.

Мъжът от Русе не се колебал да избере "Лайф хоспитал" след като от различни източници чул много добри отзиви за нея и прочел за модерната техника и добрите кадри, с които разполага.

"Имало е за какво да ми я препоръчат лекарите", заяви Станев.

Тази промяна е струвала 5 хил. евро, като пациентът е заплатил само импланта. Ако беше направена в чужбина, 71-годишният мъж трябвало да брои минимум 30 хил. евро.

Това е първата операция в България с английски имплант, за който фирмата производител дава доживотна гаранция. Затова специално за операцията пратили свой представител да следи за техническото изпълнение по поставянето му.

"Изискваше изключително презизна подготовка и много голяма стерилност, за да не предизвика инфекция. Все пак е чуждо тяло и организмът на пациента може да я изхвърли", обясни д-р Владимир Николов. Операцията минала усдпешно и след 45 дни Стефан Станев ще може да ползва изкуствения сфинктер, за който трябвало време да напасне към органите. За миналата година в Европа са поставени 14 хил. изкуствени сфинктера, което е златния стандарт при лечението на пациенти с тотална инконтиненция, която може да се получи при операции на простата като радикална простатектомия и ТУРП, пациенти подложени на лъче и брахитерапия както и при пациенти с увреждания на гръбначния мозък, също и при пациенти с нов пикочен мехур след тотално отстраняване на пикочен мехур.

Коментари