Публикация

Всеки трети страда от метаболитен синдром, 1 от 10 българи с диабет

Теглото е проблем за 56% от възрастното население и за 30% от малките ученици


Българинът изяжда два пъти повече сол от препоръчителното и прехвърля нормата за мазнини, предимно от по-нездравословните - животински и трансмазнини. Прекалява и със захарта и посладените напитки, не консумира достатъчно пресни плодове и зеленчуци. Това показват най-новите национални изследвания.

Всичко това е основният фактор за трагичната здравна статистика: всеки трети има метаболитен синдром, теглото е проблем за 56% от възрастното население и за 30% от тръгващите на училище, вече един от 10 българи е с доказан диабет, а 4% са на крачка да го развият - имат инсулинова резистентност.  Половината българи закусват едно кафе, обядват на крак и вечер ядат колкото поемат. А такъв начин на хранене е пряко свързан с влошеното здраве.

Но коя е правилната диета? Горещо направление в науката доказва, че “правилното” за здравето на всеки човек зависи от генотипа. Изследванията са скъпи, но вече се правят в Европа и САЩ и със сигурност науката за храненето върви към все по-персонализирани съвети, обясни преди X националния конгрес по хранене проф. Божидар Попов, председател на дружеството на специалистите в тази медицинска област.

Сред темите на форума са и ГМО. Съвсем в началото бях обнадежден, че така ще намалее използването на химикали, но днес съм скептичен за комплексния ефект. Не знаем достатъчно как ще въздействат ГМО на здравето в бъдеще и отражението върху поколението, обясни ученият. Той препоръча да четем етикетите - вече е задължително да се вписва информация, ако се съдържат ГМО.

Коментари