Публикация

Проф. Генчо Начев: 9-те болници няма да се сливат, общо дружество ще ги управлява административно

Няма да е лошо поръчките за лекарства и консумативи да се правят общо - така ще се преговаря за по-добри цени, смята директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина"


Никой досега не е говорил за сливане на болници  – става дума за създаване на дружество, което да подпомага административните дейности като управлението на проекти и доставките на храна. Това обясни в студиото на „Тази сутрин” директорът на болница „Света Екатерина” проф. Генчо Начев във връзка с обединението на 9 столични лечебни заведения.

Той подчерта, че с колегите си в МЗ е обсъждал структура, която даже не е самостоятелно юридическо лице и ангажиментите й са обвързани само с немедицински дейности. Директорите на деветте болници ще изберат управител, като Начев беше категоричен: „И да ми предлагат такова нещо, няма да приема”.

Той изрази мнение, че макар поръчките на лекарства и консумативи да не са разисквани, „няма лошо” те да се правят от едно място, защото така ще може да се преговаря за по-добри цени.

По отношение на изказването на здравния министър д-р Петър Москов, че няма да се съобразява с мнението на болничните директори, проф. Начев посочи, че това е правилната позиция: „Един собственик трябва да е добър стопанин, който не е добър стопанин, не се интересува какво става в неговата собственост”.

Шефът на „Света Екатерина” призна, че съкращения в администрацията ще има, но акцентът при тях няма да е толкова намаляването на разходите, колкото облекчаването на дейността. Той подчерта, че трябва да има координация и да не се припокриват дейностите в отделните болници.

Медицински специалисти няма да останат без работа заради реформата: "Те и сега не достигат, но и това сдружение си поставя за цел набиране на нови кадри".

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика реформа Генчо Начев сливане на 9 болници Петър Моско

Коментари