Публикация

Маслото от жасмин помага срещу стрес и умора

Жасминът прогонва бръчки и мрачни мисли


Жасминът действа срещу лошо настроение и безсъние

Жасминът носи наслада на душата и красота на снагата. В далечното минало до него са имали достъп само най-знатните и богатите. 

Първите сведения за жасмина идват от Индия, където се смятал за свещено растение и още го наричат „лунна светлина на любовта“. За филипинците жасминът е символ на вярност, чистота и любов. Цветето там е национален символ и се смята за най-скъп подарък.

Китайците залагат на лековитите му свойства и го добавят към зеления си чай за прочистване на кръвта. Авицена препоръчвал жасмин при проблеми с нервите, на възрастните за тонус, а на жените - за премахване на лунички.

Гърците вярвали, че растението е дадено на хората от богинята на мъдростта Атина. Според татарите, за да попадне човек в рая, трябва сам да отгледа жасмин.

В Средиземноморието неговите цветове са възприемани като кралски символи и знак за привилегия. Жасминът в Италия е символ на любовта, която не се страхува от никакви прегради и забрани.

Твърди се, че Клеопатра успяла да съблазни Марк Антоний и благодарение на жасминовото ухание.

Жасминовият цвят символизира нощта и тайните, които само луната може да види. Сигурно и затова цветовете се берат само нощем.

Жасминът е много богат на етерични масла. 

В състава му влизат бензил ацетат, бензил алкохол, линалил ацетат, индол и други. Това е едно от основните растения, използвани в ароматерапията. Действа релаксиращо и отпускащо, повишава концентрацията и избистря съзнанието. Успокоява нервите и създава чувство на увереност, оптимизъм иеуфория, възстановява енергията.

Жасминът се смята и за силен афродизиак, който оказва положително влияние при потентност и фригидност. Използва се и като мехлем за твърде чувствителна и суха кожа.

Помага за добър сън в горещите летни нощи. Маслото му е популярно като един от най-добрите природни лекове срещу стрес, депресия, безпокойство и умора. Има висока антиоксидантна активност и забавя стареенето. Облекчава болки в мускулите, навяхвания и скованост на крайниците.

Според китайските лекари жасминовият чай, който обикновено е комбинация от зелен чай и цветове на жасмин, е най-подходящата напитка за пролетта, защото прогонва натрупаните в организма негативи на зимата. Освен това е допълнение към лечението на бронхити и бронхиална астма.

Жасминът намира широко приложение в парфюмерията и козметиката. 

Изключително трудоемко е ръчното добиване на маслото от това растение, а от един тон цветове се получава едва литър ароматен концентрат. Това го прави едно от най-скъпите масла.

Жасминът съдържа и салицилова, бензоена, мравчена и други киселини, които му придават противовъзпалително, антисептично и антибактериално действие. Жасминовото масло успокоява, хидратира и подхранва кожата. Помага при раздразнена и чувствителна кожа, повишава еластичността и премахва стрии и белези. Отстранява дерматити, екземи, алергични обриви. Има подмладяващ и освежаващ ефект, леко избелва кожата. В бялата козметика маслото от жасмин се използва за кремове за суха и чувствителна кожа. Попада и в мазила за зряла кожа, тъй като я подхранва и омекотява, предотвратява появата на фини линии, бръчки и петна.

Може да се добавят няколко капки от маслото в лосиона за тяло и лице, в шампоана и балсама за коса. За масаж се капват 10-15 капки в 50 мл чисто растително масло.

В парфюмите жасминовият цвят се използва като основна, базова нотка. Комбинира се добре с аромата на лайка, бергамот, сандалово дърво, всички цитрусови масла и розата.

Казват, че от Клеопатра до днес жасминовото ухание е незаменимо при флирт.

Жасминът е символ на романтиката и любовта. Ароматът му дарява светли емоции и оптимизъм, прогонва стреса и мрачните мисли. Затова и жасминова терапия се препоръчва за повече позитивно настроение и самочувствие.

Коментари