Публикация

Белодробната емболия почва със срив на кръвното

Доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в Александровска, обяснява как протича тежкото усложнение


Белодробната тромбемболия представлява откъсване на тромботичен материал, който се е откъснал в дълбоката венозна система на малкия таз или на крайниците, придвижва се по кръвоносните пътища нагоре и запушва ствола на белодробната артерия или нейните разклонения. В много редки случаи може да бъде резултат от образуване на тромби на място или откъсване на тромб от дясното предсърдие, пропътувал към белодробната артерия. Това обяснява доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в Александровска болница (на снимката). Там имат опит с десетки случаи на белодробна емболия, сред които при бременни, след раждане, след операции, онкоболни, хора с нарушено кръвосъсирване, както и свързани с прием на контрацептиви. В тежките случаи прилагат комбинирана терапия - фибринолиза и механично разбиване и изсмукване на тромба.

Състоянието е една от основните причини за вътреболнична смърт при фибринолиза и механично разбиване и изсмукване на тромба. Състоянието е една от основните причини за вътреболнична смърт при пациенти, които са се залежали: след големи операции, особено ортопедични, гинекологични, урологични и неврохирургични. Причината е, че в нормална ситуация мускулите на краката изпълняват изпомпваща функция при ходене и подпомагат нормалната циркулация на кръвта и връщането й към белия дроб. Когато човек се залежи обаче, заседи се или стои прав дълго на едно място, кръвта се "застоява” и това улеснява образуването на тромби - особено при предразположените. Такива са хората след операция, тъй като кръвосъсирването и образуването на тромби е първата защита на организма срещу кръвотечение. Това е нормална реакция на организма и затова кръвосъсирващата система се активира при всяка операция, обяснява кардиологът. Хората с рак, понякога родилките, хората със заболявания на кръвта и тези с нарушено кръвосъсирване и разширени вени са предразположени към образуване на тромби.

Белодробната тромбемболия е непредвидимо състояние, уточнява доц. Василев. В тежките си форми е свързана с висока смъртност.

Профилактиката преди операции е препоръчителна

Бременните са особена рискова група, а рискът нараства с възрастта, тъй като с годините настъпват промени в съдовете и в кръвосъсирването. Бременността пък води до промени в анатомията на малкия таз - притискат се органите и се създават условия за образуване на тромби. Рискът е особено висок за жените с твърде ниско тегло и жените с твърде високо тегло, обяснява доц. Василев. Причината е еднаква: и в двата случая матката става непропорционално голяма спрямо съдовете. Срещу тромбемболия може да се проведе профилактика по преценка на лекуващия лекар. Тя се състои в прием на хепарин и неговите деривати, антикоагуланти и антиагреганти. Първите действат на течната съставка на кръвта - белтъците, а вторите - на клетките в кръвта. Дали да се прилага такъв препарат на бременни например, какъв точно, колко продължително и в каква доза, определя гинекологът.

Препоръчителна, а не задължителна е профилактиката преди операции, които предполагат залежаване. Преценката е на лекуващия лекар, а той се съобразява с възрастта на пациента, бъбречната функция, теглото и др.

При бременните няма безспорни насочващи белези за белодробна емболия. Изследванията, които дават сигнал за развитие на това състояние, при бременните може да са нормална находка, обяснява кардиологът. Това означава, че те не дават реална представа за риска. Има изследвания, които могат да са аларма за емболия, но не и напълно сигурни и предупреж¬даващи. Тежките форми на бе-лодробна емболия се изявяват с внезапна загуба на съзнание и срив на кръвното. Смъртността е висока, а причината е обструктивен шок.

При по-леките форми на емболия кръвното пада рязко, увеличава се сърдечната честота, нарушава се дишането - болният има тежък задух. В най-леките случаи артериалното налягане е нормално, има само задух и учестен пулс. Последните 2 белега обаче са част от нормалното състояние на бременните. Те често имат чувство за задух, тъй като бебето притиска диафрагмата. Имат и учестен пулс.

При белодробна тромбемболия трябва да се започне реанимация възможно най-бързо. Болният трябва да се обездвижи, подава се кислород, поставя се хепарил. Евентуално се прави фибринолиза - терапия за разтваряне на тромба чрез лекарство. Алтернативата е ендоваскуларна терапия - влиза се с катетър през вената на крака, тромбът се раздробява и се изсмуква от големите белодробни съдове, следкоето отново се дава фибринолитик. Стандартното действие е венозната фибринолиза, тъй като ендоваскуларната терапия изисква наличие на подготвен екип. Ефектът на фибринолизата е до 80%, а тя е приложима дори на улицата. Манипулацията не е сложна, но лекарството е скъпо-около а 2000 лв. на доза.

Има тенденция за увеличаване на случаите на белодробна тромбемболия заради застаряването на населението. Увеличават се операциите, както и хората със сърдечна недостатъчност, които също се залежават и са рискови за емболия. Жените раждат все по-късно, което повишава риска от емболия.

Статията е публикувана във в. "24 часа"

Коментари