Публикация

Болката се върна

Лечението на ракови заболявания включва и терапия срещу болка. Как пациентът да разбере, че лекарството срещу болка не „работи“ вече? Може ли да се коригира лечението, кой и кога трябва да го направи?


Вие сте пациент, който се лекува от раково заболяване. Изпитвате болки и имате назначено лечение за контрол на болката. Спазвате точно указанията, дадени от Вашия лекар за начина и времето на приемане на медикаментите. Организмът Ви приема добре лечението.

Но след време започвате да усещате дискомфорт, болката се появява отново, не се чувствате добре. Трудно се справяте с ежедневните си дейности. Как да постъпите, ако 

лекарствата срещу болка са отслабили своето действие или вече не действат

Ако едно лекарство или метод на лечение „не работи“, винаги може да се намери друго, което да ни осигури нужния обезболяващ ефект.

Ако графикът или начинът на приемане не Ви понасят, може също да се променят.

Обсъдете с Вашия лекар или медицинска сестра обезболяващо лекарство или метод, които ще бъдат подходящи за Вас. Вероятно се нуждаете от друго обезболяващо средство или от комбинация отобезболяващи медикаменти, или от промяна на дозата, или на времевия интервал на приемане.

Незабавно се свържете с Вашия лекар, ако:

  1. Болката Ви не се облекчава, независимо, че приемате предписаното лекарство по правилния начин и в правилното време;
  2. Обезболяващият ефект не настъпва тогава, когато Вашият лекар Ви е обяснил да го очаквате;
  3. Обезболяващият ефект не продължава толкова, колкото Вашият лекар е обяснил, че трябва да продължи;
  4. Имате пристъпи на „пробивна“ болка (остра краткотрайна болка на фона на регулярен прием на лекарство за хронична ракова болка) повече от 4 пъти на ден, независимо че приемате и обезболяващо с бърз ефект на действие за този вид болка;
  5. Изпитвате силен дискомфорт поради проява на странични ефекти от обезболяващите медикаменти. Например: сънливост, гадене, сърбеж, независимо че Вашият организъм вече се е настроил към приеманите медикаменти;
  6. Усещате сериозни странични ефекти от обезболяващото лечение, като затруднено дишане, виене на свят и обриви;
  7. Времевият интервал или начинът на приемане на обезболяващите медикаменти „не работят“ успешно при Вас, не усещате облекчение на болката или има такова, но не продължава до следващия прием;
  8. Болката, която изпитвате пречи на обичайните дейности от нормалното Ви ежедневие, като хранене, сън, работа.

Обяснете подробно всички нови усещания и проблеми, които изпитвате и потърсете промяна, която ще доведе отново до успешен контрол на Вашата болка.

Настоящата публикация е информативна. Моля, ако се оплаквате от болки, обърнете се към Вашия лекар или фармацевт – единствените специалисти, които могат да Ви помогнат да вземете правилното решение.

Коментари