Публикация

Кръводарителите в МБАЛ Бургас вече се чувстват по-комфортно

Нови столове за кръводаряване заместиха 30-годишните очукани кушетки.


Нови 4 стола за кръводаряване смениха 30-годишните очукани кушетки в Отделението по трансфузионна хематология (Кръвния център) на МБАЛ Бургас. Кръводарителите вече се чувстват по-удобно, а процесът на кръводаряване се улеснява заради ергономичната поза на тялото, осигурявана от електронно регулиране.

На акции извън болницата екипът на отделението вече носи леки сгъваеми столове. „Досегашните ни столове тежаха по 35 килограма и сестрите трудно ги вдигаха сами. Новите, освен, че са леки, издържат и кръводарители с тегло до 120 кг“, обясни началникът на отделението д-р Тодор Бояджиев. Персоналът вече използва и два нови мобилни апарата за измерване на хемоглобин.

Новата апаратура е купена със средства на Министерството на здравеопазването – около 200 000 лв. Тя включва и нов фризер, два хладилника, сушилня, термостат, четири биомиксера с 3D режим. Уредите пристигаха поетапно, но вече цялата доставка е реализирана.

Първоначалната идея беше апаратурата да бъде монтирана направо в новото отделение, за което е подаден проект за финансиране в МЗ. Болничното ръководство обаче реши да не чака и постави новото оборудване заради комфорта на кръводарителите. От МЗ има уверение, че строителството на нов Кръвен център е наложителнои спешно, одобрението на проекта се чака всеки момент. Сегашната сграда е от 1969 г. и оттогава в нея не е правен ремонт.

Коментари