Публикация

Витамините от група B в помощ срещу диабета

Добавените витамини от групата В /1, 6, 12 и фолиева киселина имат доказао положителен ефект


Витамините от група B помагат срещу захарен диабет

Захарният диабет е заболяване, което може да засегне човек във всички етапи на живота – от раждане до късна възраст. Причината за появата му е липсата на важния хормон, който спомага понижаването на нивата на глюкозата в клетките – инсулина. Учени от университета Есекс, Великобритания след редица изследвания достигнали до извода, че за болните от захарен диабет тип 2 е особено характерен недостиг на витамин В1 (тиамин). Резултатите са публикувани в престижното медицинско издание Diabetics.

Загубата на важния за организма тиамин става през бъбреците и неговата липса се изразява в повишаване на уморяемостта, мускулни болки и спазми, двигателни затруднения, парализа на крайници и нерядко – сърдечна недостатъчност. Голяма част от тези проблеми са пряко свързани с усложнения на болестта захарен диабет.

Тиаминът или както по-често е срещан - Витамин В1, допринася за нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия в организма, спомага нормалното функциониране на нервната система и поддържането на нормалната психична функция като играе важна роля за работата на сърцето.

Витамин В12 е важен за образуването на червени кръвни телца в организма, за намаляване чувството на отпадналост и умора, функционирането на нервната система и за нормалното протичане на метаболизма.

Друг важен участник в метаболизма е витамин B6, който също допринася за метаболитния процес на белтъчините и гликогена и участва в регулирането на дейността на хормоните.

Всички витамини от групата Б спомагат на тялото да превърне въглехидратите в глюкоза, която е важен източник за енергия на органите в човешкия организъм.

Недостигът на тези витамини може да доведе до редица проблеми

и при хора, страдащи от диабет може да влоши състоянието. Месото, рибата, яйцата, домашното птиче месо, са богат източник на витамин B1, B6 и B12. Но когато тези витамини не могат да се набавят или се набавят недостатъчно с храната, трябва да се приемат витаминно обогатени храни или хранителни добавки, които ги съдържат. Добавените витамини от групата В /1, 6, 12 и фолиева киселина имат доказан ефект по отношение подпомагане лечението на невралгии и съпътстваща симптоматика при възпалителни заболявания на периферната нервна система. 

Алфалипоевата киселина е ефективно средство за патогененетично и симптоматично повлияване на неблагоприятните последици от диабетна полиневропатия или т.нар. захарен диабет. Механизмът на действие на активната комбинация е комплексен и включва въздействие върху фундаментални за развитието на диабета елементи, като оксидативния стрес и гликемичния контрол. Фолиевата киселина, заедно с витамин В6 и витамин В12 участва активно в метаболитният процес и недостигът води до натрупване на биопродукта хомоцистеин, който предизвиква атеросклеротични промени в кръвоносните съдове.

Ефективната комбинация повлиява положително диабетно страдащите, добавяйки онази необходима доза от жизненоважни за организма и спиране на заболяването аминокиселини и витамини, предпазвайки диабетноболните от усложнения.

Коментари