Публикация

Витамините от група B в помощ срещу диабета

Витамините от група B в помощ срещу диабета

Захарният диабет е заболяване, което може да засегне човек във всички етапи на живота – от раждане до късна възраст. Причината за появата му е липсата на важния хормон, който спомага понижаването на нивата на глюкозата в клетките – инсулина.

 

Витамин В1 допринася за нормалното протичане на метаболизма

 

Учени от университета Есекс, Великобритания след редица изследвания са достигнали до извода, че за болните от захарен диабет тип 2 е особено характерен недостигът на витамин В1 (тиамин). Резултатите са публикувани в престижното медицинско издание Diabetics.

 

Загубата на важния за организма тиамин става през бъбреците и неговата липса се изразява в повишаване на уморяемостта, мускулни болки и спазми, двигателни затруднения, парализа на крайниците и нерядко – сърдечна недостатъчност. Голяма част от тези проблеми са пряко свързани с усложнения на болестта захарен диабет.

Тиаминът или както по-често е срещан - Витамин В1, допринася за нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия в организма, спомага нормалното функциониране на нервната система и поддържането на нормалната психична функция като играе важна роля за работата на сърцето.

 

Витамин В12 е важен за образуването на червени кръвни телца в организма, за намаляване чувството на отпадналост и умора, функционирането на нервната система и за нормалното протичане на метаболизма.

 

Друг важен участник в метаболизма е витамин B6, който също допринася за метаболитния процес на белтъчините и гликогена и участва в регулирането на дейността на хормоните.

Всички витамини от групата B спомагат на тялото да превърне въглехидратите в глюкоза, която е важен източник за енергия на органите в човешкия организъм.

 

Недостигът на тези витамини може да доведе до редица проблеми

 

При хората, страдащи от диабет, може да влоши състоянието им. Месото, рибата, яйцата, домашното птиче месо, са богат източник на витамин B1, B6 и B12. Но когато тези витамини не могат да се набавят или се набавят недостатъчно с храната, трябва да се приемат витаминно обогатени храни или хранителни добавки, които ги съдържат. Добавените витамини от групата В /1, 6, 12 и фолиева киселина имат доказан ефект по отношение подпомагане лечението на невралгии и съпътстваща симптоматика при възпалителни заболявания на периферната нервна система. 

 

Алфалипоевата киселина предотвратява последиците от захарния диабет

 

Алфалипоевата киселина е ефективно средство за патогененетично и симптоматично повлияване на неблагоприятните последици от диабетната полиневропатия или т.нар. захарен диабет. Механизмът на действие на активната комбинация е комплексен и включва въздействие върху фундаментални за развитието на диабета елементи, като оксидативния стрес и гликемичния контрол. Фолиевата киселина, заедно с витамин В6 и витамин В12 участва активно в метаболитният процес и недостигът води до натрупване на биопродукта хомоцистеин, който предизвиква атеросклеротични промени в кръвоносните съдове.

 

Ефективната комбинация повлиява положително диабетно страдащите, добавяйки онази необходима доза от жизненоважни за организма и спиране на заболяването аминокиселини и витамини, предпазвайки диабетноболните от усложнения.

Коментари