Публикация

Депресията утежнява сърдечно-съдовите заболявания

​ Проучване на Европейското кардиологично дружество смятат, че депресията е един от факторите, които оказват голямо внимание на кардиологичните заболявания.


депресията влияе на сърдечните заболявания

Професор Джон Клиланд от  Imperial College London и Университета в Хъл, описва сърдечна недостатъчност като "модерна епидемия", засягаща близо 900 000 души в цяла Великобритания. Като главен изследовател в изследване, което има за цел да проучи връзката между сърдечно-съдовите заболявания и депресията, той посочва, че кардиолозите търсят и изследват всички причини за риск от кардиологично заболяване, съобщава BBC Health.

Когато мускулатурата на сърцето отслабне то става по-слабо и по-трудно изпомпва кръвта, което води до сърдечна недостатъчност.  Хората се чувстват отпаднали, изморени, без сили и страдат от недостиг на въздух. Екипът на проф.Клиланд задали 96 въпроса на пациенти със сърдечна недостатъчност, които имали за цел да установят дали те страдат от депресия. Тези, които показали наличие на депресионно състояние, били сред групата с летален край. Макар депресията да е важна част, тя не описва цялостната картина на заболяването - поясняват учените.

Например, по време на измерването  на NT-pro BNP - хормон, който помага за установяване  тежестта на заболяването - те открили малка разлика между хората, които са имали тежка депресия и тези, които имали по-лека форма..

Изследователите предлагат техните изследвания да бъдат в основата на по-широки и задълбочени анализи и по-нататъшни проучвания, които да изучат и докажат точната връзка между депресията и сърдечно-съдовите заболявания. Лекарите са единодушни, че хора които имат трайни кардиологични проблеми, трябва да лекуват не само физическото, но и психическото си здраве, за да бъде максимално добър оздравителният ефект.

Джули Уорд от Британската Сърдечна Фондация съветва хората, които имат проблеми със сърцето непременно да се обърнат към своя лекар, за да обсъдят дали не е възможно депресията да е част от техните проблеми.

Коментари