Публикация

Рисковете на лятото


Кои групи са най-уязвими на летните климатични особености и как рисковете могат да се неутрализират? Отговорът е на д-р Светлана Янкова, невролог в Медицински център „Младост МЕД 1”:


Специфичните рискове са високите температури, по-силното слънце, голямо значение имат и резките промени в атмосферното налягане.


Най-застрашени са пациентите с мозъчно-съдова болест и със сърдечно-съдови заболявания, тъй като при тях кръвоносните съдове са по-малко еластични, по-трудно се приспособяват към всички тези промени и съответно  страда регулацията на кръвното налягане и адаптацията към  външната среда.


 Но уязвимите на екстремните температури са доста повече, тъй като е огромна групата от хора, които водят заседнал живот, не спортуват, подложени са на стрес, на хронична преумора.
 Съвсем не са малко хората, които работят от сутрин до вечер, а често нямат почивка в събота и неделя. При тях също адаптивните способности са значително намалени и са предразположени към съдови заболявания, като възрастта за появата на тези заболявания непрекъснато намалява. В последните години тази тенденция е вече много изразена.


Принципната препоръка е повече движение през всяко време на годината. Също така човек да намери начин да си създава и някакви положителни емоции, да се занимава с нещо, което и на него му е приятно, за да може да изключи от мислите само  работата си, задълженията си.

През летния сезон при високите температури е желателно да не се прекалява с безсолните диети, тъй като при обилно изпотяване организмът губи не само течности, но и електролити, нарушава се балансът и колкото да пиеш течности, бъбреците ги отделят от организма и пак се получава дисбаланс.

Коментари