Публикация

Къде в Европа се пие най-много

Прекаляването с алкохол води до лоши последици за здравето на човека


Във Великобритания почти 20% от жените с висше образование и на отговорни длъжности пренебрегват препоръките на специалистите и редовно употребяват алкохол. Сред връстничките им без висше образование този процент е 10.

Съвременната жена е равноправна с мъжете, но алкохолизмът сред успешните британки е негативната страна на еманципацията. Според учените мъжкият модел на поведение невинаги е подходящ за жените. Ако за възстановяването на мъжката сила и здравето на сперматозоидите са необходими 3 месеца въздържане от употреба на алкохол, то при жените всеки излишен грам алкохол се отразява на тяхната репродуктивна способност.

Все пак в списъка на европейските страни Великобритания заема 11-о място по употреба на спиртни напитки. Най-много алкохол се пие в Естония, Австрия, Франция, Ирландия, Молдова, Чехия и Русия. Според медицинските специалисти оптималната доза е 125 милилитра вино или 250 милилитра бира. Пренебрегването на препоръчителната доза алкохол може да се отрази на здравето и да доведе до сериозни заболявания. В Белорусия за една година на човек се падат по 17,5 литра алкохол. В Русия този показател е 15,1 литра, а в Украйна — 13,9 литра.

Медиците твърдят, че прекаляването с алкохола повишава риска от развитие на повече от 200 заболявания.

Коментари