Публикация

Нова онлайн платформа прави изследванията за бременните и в най-малките населени места в страната достъпни

Нова онлайн платформа прави изследванията за бременните и в най-малките населени места в страната достъпни


На 21 май 2015 г., на пресконференция в БТА, ГПСМП НМ Дженомикс (Официален представител на Пренатест за България) в присъствието на д-р Майкъл Лутц – Главен изпълнителен директор на Lifecodexx AG, Германия обявиха разработването на онлайн платформа, която ще улесни достъпа на бременните в България до високо-специализирани изследвания за ранно дородово откриване на Синдром на Даун при плода.

Платформата ще стартира от началото на юни и ще предоставя на семействата, очакващи дете, възможността сами да организират деня, часа и мястото на процедурата по вземане на кръвна проба от бъдещата майка и да имат пълен контрол върху проследяването и транспорта на пробата до мястото, където се извършва самото изследване - Lifecodexx AG , Констанц, Германия. Това от своя страна ще доведе както до увеличаване на доверието, контрола и правата на пациентите върху процедурата по неинвазивния пренатален тест, така и до осезаемо намаляване на цената на услугата в България. Тестът за едноплодна бременност ще бъде на цена 1200 лв., докато очакващите 2 и повече бебета ще трябва да заплатят сумата от 1700 лв. България е първата държава, от страните предлагащи Пренатест в света, която ще предложи подобна онлайн услуга на своите пациенти.

Д-р Майкъл Лутц представи качествата на теста, както и стъпките за успешното му реимбурсиране в Германия и Швейцария, а Д-р Ралица Василева – акушер-гинеколог в І-ва АГ болница „Св. София“ – София, сподели българския опит от работата с теста, съществените му предимства спрямо прилаганите в България досегашни методи за пренатално проследяване и предпоставките за реимбурсирането в България.

Новата онлайн платформа предлага подаването на заявката, за направата на Пренатест,да може да се извърши по всяко време на денонощието, от всяка точка на страната. Това ще доведе до получаването на специализирания СЕ сертифициран сет с епруветки и автоматично попълнените документи, съпровождащи кръвта, на посочен от пациента адрес. „Въоръжени“ с този сет, бременните ще могат да подберат най-удобния за тях ден, час и място за вземане на венозна кръв и да повикат сами куриер на DHL от избраното от тях място, за да се транспортира пратката в съответствие с всички изисквания за транспорт на кръвна проба в Европа.

Пренатест е неинвазивен пренатален тест, който още от 9-та гестационна седмица може да определи наличието или отсъствието на Синдром на Даун ( Тризомия 21) и още 6 синдрома при плода, както и да определи пола на бъдещото бебе. Тестът е валидиран за едноплодна и многоплодна бременност, както и след прилагане на техниките за асистирана репродукция, донорски материал и др.

Не за първи път НМ Дженомикс ще предложи Пренатест на посочените цени. Както вече обяви сред лекари и пациенти, на 27 и 28 май груповата практика за специализирана медицинска помощ ще организира кампания, при която в 6 града в страната ще се взема кръв за Пренатест на по-достъпни цени. При тази кампания пациентите ще могат да се възползват от пълното внимание на компанията и цялостното организиране на процедурата.

Коментари