Публикация

С мускули срещу рака


Мъжете, които тренират тялото си редовно и имат силна мускулатура, стават с 40% по-рядко жертва на рака.

През последните години сред мерките срещу болестта експертите акцентират на здравословния начин на живот и хранене, както и на упражнения като бързо ходене и бягане.
Ново изследване, публикувано в Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, доказва, че мускулите също играят важна роля.


В продължилото 20 години проучване били наблюдавани близо 8700 мъже на възраст между 20 и 82 год. Според резултатите, тези от тях, които тренирали редовно  мускулите си с физически упражнения и били в добра кондиция, боледували или умирали от рак с 30-40% по-рядко.


Даже тези, при които били налице по принцип рискови фактори, като натрупване на мазнини около талията или висок индекс на телесна маса, също били в голяма степен защитени от редовните тренировки.


В публикацията си обаче международният екип от учени подчертава, че много по-важно за предотвратяване на раковите заболявания е поддържането на здравословно тегло.

А що се отнася до появата на злокачествени тумори и значението на мускулите в предотвратяването им, то експертите препоръчват на мъжете силови упражнения поне два пъти седмично. 

Коментари