Публикация

При проблеми със стомаха дъвчете бавно и вечеряйте рано

Как да избегнем функционални смущения и чревен дискомфорт, съветва д-р Алма Узунова, гастроентеролог в МБАЛ „Люлин”, София


Функционалните смущения обикновено се изразяват в редуване на запек и диария. Те са съпроводени с цялостен чревен дискомфорт - подуване на корема, газове и болки по хода на дебелото черво. Това са основните симптоми за т.нар. синдром на дразнимото черво, който е срещан много често и засяга най-вече жените.

Напрежението, проблемите на работното място, стресът - са основните катализатори на функционалните проблеми. Други съществени фактори са нередовното и лошо хранене, употребата на пикантни, тлъсти, трудносмилаеми или груби храни. В менюто на съвременния човек често присъстват бургери, пици, пикантни храни. Алкохолът, цигарите, прекалената употреба на газирани напитки също са вредни фактори, които трябва да се имат предвид.

Установено е, че при правилно провеждана психотерапия в 33% от случаите симптомите, свързани със синдрома на дразнимото черво, намаляват постепенно и изчезват с времето.

Забравете пържената и пикантната храна

Препоръчително е да се приемат храни, богати на фибри, но не и груба целулоза. Една чудесна закуска са фините овесени ядки. За обяд и вечеря - риба на скара, печено без лютиви подправки, месо и зеленчуци (задушени или на пара). От традиционните български ястия добър избор е гювеч без остри подправки.

Хранете се редовно и равномерно

Нередовното хранене се наблюдава във всички възрасти. Хората често пропускат закуската, обядват на крак и вечерят късно и обилно. Тези навици са изключително вредни както за стомаха, така и за целия организъм. Дневното количество храна трябва да е добре разпределено – една трета сутрин и вечер и две трети на обяд. Самото хранене трябва да става бавно и в спокойна обстановка. От изключителна важност е да се вечеря рано (около18 часа), за да може стомахът да обработи храната преди времето за сън.

Потърсете лекарска помощ

При запек или разстройство, подуване на корема, чести газове, спазми и болки, хората трябва да се обърнат за помощ към специалист. Гастроентерологът е този, който преценява дали да се направи изследване на дебелото черво, или не - в зависимост от тежестта на оплакванията и тяхната продължителност. За да се изключи органичният произход на оплакванията, са необходими лабораторни и биохимични изследвания, ехография, колоноскопия, фиброгастроскопия. Ако симптомите на чревен дискомфорт, подуване на корема, продължителен и мъчителен запек продължават повече от 3 месеца, твърде възможно е да става въпрос именно за синдрома на дразнимото черво.

Неприятните усещания могат да бъдат облекчени

В домашни условия тези смущаващи и болезнени симптоми могат да бъдат облекчени с помощта на билкови средства. Но функционалните нарушения в никакъв случай не бива да се приемат като безобидни и нормални и да се предприема самолечение.

Коментари