Публикация

ВАКСИНАТА СРЕЩУ МОРБИЛИ НАМАЛЯВА СМЪРТНИТЕ СЛУЧАИ ОТ ДРУГИ БОЛЕСТИ

Другата причина ваксините да са толкова важни


Ваксината срещу морбили се смята за един от най-големите успехи в историята на общественото здраве. По статистически данни само през 1920 г. повече от 7500 американци са загинали от морбили, но в рамките на последните 10 години, статистиката отчита спад до нула починали от

болестта. Според проучване, публикувано TodayinScience, ваксината срещу морбили е направила нещо повече от имунитет срещу морбили - тя е направила пациентите по-устойчиви на редица опортюнистични заболявания като туберкулоза, пневмония и сепсис.

Идеята, че ваксината срещу морбили увеличава като цяло силата на имунната система, не е напълно нова. Световната здравна организация издаде репорт с това наблюдение през миналата година, но никой не беше много сигурен защо това се случва.

Отговорът е: Всичко се свежда до естеството на вируса на морбили

Изключително заразна и смъртоносна болест, създаваща един вид имунна небрежност. В няколко проучвания при маймуни, вируса на морбили потиска лимфоцитите на маймуните и ги заменя с морбили лимфоцити. В резултат на това, имунната система не атакува вируса на морбили или нещо, което прилича на него, оставяйки тялото отворена врата за други опустошителни инфекции.

Изследователите представят хипотезата, че хората, които имат ваксина срещу морбили ще бъдат по-малко податливи на други инфекциозни заболявания. Те сравнили нивото на смъртността, а именно умиранията по патогени различни от морбили преди и след масовите ваксинацията срещу морбили в Англия, Уелс, САЩ и Дания. Учените прогнозирали, че ползите за имунната система ще траят само няколко месеца след ваксинацията срещу морбили, но в действителност ползите продължават две до три години, спасявайки живота на хиляди хора.

Изследователите се надяват, че тяхната работа потвърждава голямото значение на ваксинациите за индивидуално и обществено здраве.

Смъртност от морбили и други патогени преди и след въвеждането на ваксина срещу морбили:

Легенда: прекъсната линия - смъртността от морбили; плътната линия - смъртност от други патогени

Източник: sciencemag.org                       Снимка: Reuters

Коментари