Публикация

Магнитна стимулация на мозъка премахва „жаждата“ за цигари

Учени от Медицинския университет в Южна Каролина временно притъпили „жаждата“ за цигари сред пушачите чрез магнитно стимулиране


 Учени от Медицинския университет в Южна Каролина временно притъпили „жаждата“ за цигари сред пушачите чрез магнитно стимулиране на нервните клетки в мозъка. Процедурата, наречена транскраниална магнитна стимулация, вече е одобрен от FDA за лечение на депресия, въпреки че неговата ефикасност е противоречива (тя също е била предписвана при хората, които много лъжат и искат да подобрят патологичното си състоятие и лечение на възрастни с дефицит на вниманието и хиперактивност.)

В експеримента, изследователите рандомизирано насочват 16 пушачи или към 15-минутна сесия с високо честотна транскраниална магнитна стимулация (в която бобини поставени над челото изпращат магнитни импулси в главния мозък), или към 15-минутна плацебо терапия. Магнитната стимулация не е болезнена и не изисква седация или анестезия. Учените казали на доброволците да не пушат в продължение на два часа преди експеримента.

Преди лечението учените показват на пушачите неутрални изображения, напр. планинските пейзаж,

и изображения, предназначени да провокират никотинов глад – напр. човек, палещ цигара. Тогава те молят доброволците да оценят как се чувстват относно твърдения като "Ще направя всичко за една цигара в момента" и "Аз отивам да пуша възможно най-скоро". След магнитната стимулация участниците са видели подобни изображения и отново оценяват колко жадуват за цигара.

Изследователите установили, че участниците, които са включени в групата „Случай“, т.е. получават истинското магнитно лечение, изразяват значително по-малко желание да пушат в края на експеримента, в сравнение с тези, които са в групата „Проба“, т.е. плацебо лечение. В действителност, намаляването на желанието е в положителна корелация с това колко никотино-зависим е доброволеца. Това означава, че тези, които пушат най-много имат най-голям спад в „жаждата“ за цигари след магнитна стимулация.

Авторите на проучването отбелязват, че хората, които се опитват да се откажат от тютюнопушенето, ще имат нужда от няколко сесии транскраниална магнитна стимулация на ден, за да се види по-продължителен ефект.

Източник: Biological Psychiatry                    Снимка: Smoking Kills  by Challiyil Eswaramangalath Vipin

Коментари