Публикация

Кръвен тест може да даде индивидуално решение за отказ от цигарите

Персонализиран метод да се отървете от вредния навик


Никотинът става навик, формиращ се чрез „отвличане“ на пътищата на удоволствието в ЦНС. Но за по-добро лечение на никотинова зависимост, учените трябва да разбера как точно това се случва. Изследователи от Чикагския университет, водени от кандидата на науките Huibert Mansvelder, изглежда са на път да разкрият голяма част от мистерията.

Единият от начините, по който повечето лекарства предизвикват пристрастяване, е чрез стимулиране на определени рецепторни клетки в мозъка, които стимулират синтеза на допамин – вещество с изключително високо биохимично значение за преживяването на удоволствие. Според учените пушенето прави повече от това. Чрез използването на плъхове те открили, че за първият път, когато мозъкът се сблъска с въздействието на никотина, веществото не само стимулира мозъчните клетки да синтезират повече допамин, но и пречи на способността му да регулира този процес. Следователно високите нива на допамин при един пушач се задържат около 45 минути след като никотинът е изчезнал от кръвния поток. Пушачът изпитва чувството, че удоволствето намалява, това се отчита от мозъчните центрове и се изпращат еференции за „никотинов глад“ отново и отново.

Начинаещите пушачи рядко се пристрастят само след първите няколко дръпвания. Пристрастяването се появява при многократно излагане на веществото, което причинява глад. Така че следващата стъпка, казват изследователите, е да се проучи как постоянното пушене променя способността на мозъка да обуздае допамина и как в крайна сметка това допринася за зависимостта от никотина.

Най-добрият начин пушачите да откажат тютюнопушенето може да зависи от това, колко бързо се метаболизира никотинът. Една група от изследователи в сътрудничество с Университета на Перелман Училището по медицина в Пенсилвания прави изследване, за да разбера оптималния начин за отделните пушачите да откажат цигарите.

Четири-годишното проучване включва над 1200 пушачи, които са проявили интерес за отказване на тютюнопушенето. Участниците са били рандомизирани и приемали или хапче плацебо с никотинов пластир, плацебо пластир с никотиново хапче, или плацебо пластир и плацебо хапче. Изследователите установили, че тези, които метаболизират никотина нормално се справят по-добре с никотинови хапчета, докато тези, които метаболизират никотина бавно се справят по-добре с пластир. Хапчето е ефективен метод за отказване от тютюнопушене и при двата начина на метаболизиране на никотина, но тези, които го метаболизират по-бавно са получили повече нежелани реакции.

Това изследване е публикувано 11 януари 2015 в The Lancet,RespiratoryMedicine. Лерман казва, че това е първият случай, в който биомаркер е бил използван, за да се прецени доколко ефективни са никотиновите хапчета в сравнение с пластир.

Сега, след като биомаркерът е бил идентифициран, Лерман казва, че следващата стъпка е да го пуснат в клиничната практика. По този начин, пушачите ще трябва да дадат само кръвна проба, за да се определи колко бързо се метаболизира никотина и това ще е решаващо за определяне на правилния план, който работи ЗА пациента и ЗА справяне със зависимостта.

Коментари