Публикация

Женшенът - панацея, която подмладява тялото и удължава живота

Има цялостно укрепващо, тонизиращо и успокояващо действие. Подходящ е при тревожност, при стрес и високо кръвно налягане, при проблеми с белите дробове, сърцето и далака.


Женшенът има подмладяващо действие и е мощен имуностимулатор

Природно чудо, дар от боговете, дух на Земята, божествено растение – все хвалебствия за една от най-популярните билки – женшен. На Изток ценят чудодейните й свойства повече от пет хилядолетия, а на китайски означава "човешки корен", тъй като корените приличат на човешка фигура.

Легенда гласи, че когато гръм падне в бистър планински поток, покълва „коренът на живота“, който е силен като небесния огън. В древен Китай женшен бил тайна и привилегия само за коронованите особи. А според друго поверие индианските вестоносци тичали много бързо и надалече, защото хапвали за енергия семена от женшен.

Билката се смята за панацея, която удължава живота и подмладява тялото.

Растението все още се бере на ръка, а за реколта се чака поне 5 години, понякога и десетина. Не понася силното слънце, затова се покрива със специални навеси. Лечебните свойства на женшена се крият най-вече в корена, който расте изключително бавно и трупа полезни вещества.

В природата се срещат различни видове, които се различават и по силата на своето действие. Най общо три са основните - американски, китайски и сибирски. И трите са адаптогенни билки, тъй като помагат за адаптация към физически, емоционални и външни стресови фактори.

Американският расте свободно в някои щати на САЩ и райони на Канада.

Има цялостно укрепващо, тонизиращо и успокояващо действие. Подходящ е при тревожност, при стрес и високо кръвно налягане, при проблеми с белите дробове и далака.

Сибирският женшен се намира в Североизточна Азия - регионите на Китай, Япония и Русия. Тойе много популярен сред спортистите, тъй като увеличава физическата издръжливост.

Китайският женшен затопля, стимулира и дава енергия. Коренът му се цени като злато на Изток.

Женшенът е един от най-богатите растителни източници на протеини.

Съдържа още полезни алкалоиди, ферменти, захар, пектинови вещества, витамин С, витамини В1 и В2, макро- и микроелементи.

Според китайската традиционна медицина женшенът подхранва всички основни органи – сърцето, белите дробове, далака, бъбреците и черния дроб. Препоръчва се за подсилване на организма след боледуване или голямо натоварване. Мощен имуностимулатор, намалява стреса и умората, повишава физическата и умствената работоспособност, подобрява работата на мозъка и сърцето, понижава кръвното и захарта, стимулира сексуалната активност.

Но освен панацея за много болежки билката е мощен подмладител и признат разкрасител.

Още в древни времена хубавиците го използвали за гладка кожа и лъскава грива. Днес екстрактът попада във всякакви козметични тубички и шишенца.

Женшенът е богат на антиоксиданти, които неутрализират причиняващите бръчки свободни радикали, както и на натурални стероиди, подпомагащи образуването на тъканите. Екстрактът притежава много ценни за кожата елементи — етерични и растителни масла, минерални съединения и витамини от група В. Той подобрява метаболизма на кожата и я храни с важни вещества, забавящи стареенето.

Женшенът помага за хидратирането на кожата, подобрява еластичността й и се бори с хиперпигментацията.

Успешно стимулира регенерацията на тъканите и растежа на кожните клетки и се използва при лечението на дерматити и псориазис.

В почистващи лосиони женшенът отстранява омазняването, замърсяванията и остарелия рогов слой, без да дразни кожата. Стимулира метаболизма в повърхностните клетки и оставя кожата свежа и чиста.

В бялата козметика и маски за лице екстрактът хидратира кожата, свива порите и тонизира. Помага за ускоряване на микроциркулацията на околоочния контур, за намаляване на бръчките и тъмните кръгове. Ампулите за лице обикновено са подсилени с витамини и липозоми, които хидратират кожата. Антиейджинг серуми с женшен моделират контурите на лицето и подобряват еластичността на кожата. Гликозидите, които се съдържат в органичното масло на женшен, стимулират процеса на обновяването на клетките, изглаждат мимически бръчки и предотвратяват появата на нови.

Екстрактът от корен на женшен укрепва също и космените фоликули,

предотвратява косопада, регулира мастните жлези, така че косата да е здрава, лъскава и мека като коприна. На пазара има най-различни шампоани, балсами, ампули и серуми за подхранване на изтощена коса и против косопад, съдържащи екстракт от прочутата билка.

Освен в козметичните продукти женшен се предлага и под формата на чай, изсушен на прах, на таблетки, на капсули и в ампули. Макар и рядко, у нас може да се намери и чудодейният корен, който напомня човешка фигура.

Коментари