Публикация

Хепатит С? Може да бъде ликвидиран

Животът на 300 спешни пациенти с хепатит С зависи от новата безинтерферонова терапия.


д-р Радин Цонев

Получихме шанса да приложим безинтерферонова терапия у нас за 70 от около 400 определяни като „трудни пациенти“с хепатит С, в рамката на т.нар. програми по благотворителност, осигурени от фармацевтичните компании - производители. След първия 3-месечен курс на приложение обобщихме резултатите, имаме почти 100-процентова добра резултатност при всички болни, вирусът на хепатит С вече не се открива в организма на пациентите. За болните с цироза терапията продължава 6 месеца, разказва д-р Радин Цонев, началник-отделение „Гастроентерология“ в Токуда Болница София.

С д-р Радин Цонев разговаря Микаела Въжарова:

Д-р Цонев, публикуваме случай с ваш пациент, заразен неизвестно как и кога с вирусен хепатит С, изживял ужаса на болестта и на безрезултатното лечение. Но получава шанс да влезе в пилотна програма за безинтерферонова терапия, която за 3 месеца ликвидира вируса. Къде е България на общата хепатологична карта и на какво могат да разчитат такива пациенти – някои ги наричат „трудни“, други – обречени.

Случаят е показателен, че трябва да бъде направено още много за скрининга, който и у нас, и по целия свят куца. Показателен е какво може и не може днес медицина в битката с „тихия убиец“, както и за това как би трябвало да мисли и действа администрацията, когато медицината прави революции.

У нас над 100 000 души са с хепатит С, много от тях не знаят. Такъв е случаят и с конкретния пациент. Изключително важно е да можем да диагностицираме заразените. Имаме, образно казано, една фуния, в която годишно могат да бъдат „хванати“ около 1000 души. Каква е епидемиологията на хроничните вирусни хепатити у нас, каква е картината – в различните градове, области, етноси… тези въпроси стоят. При максимален обхват на скрининга за 2 години и половина можем да установим голям брой хора с хроничен хепатит С. Що се отнася до лечението: досега в България с интерферон базирани терапии се лекуват 350-400 души годишно, като започнахме почти преди 20 години. След 2011-а вече имахме над 60 до 70% успеваемост. От 2014-а за света, а за България от 2015-а станаха възможни иновативните безинтерферонови терапии – забележителна революция, способна да върне живот на много иначе обречени болни. Лечението бе одобрено по ускорена процедура първо в САЩ в края на миналата година, после и в Европа – януари т.г. Така се действа само за лекарства с огромно значение за общественото здраве. Получихме шанса да го приложим у нас за 70 от около 400 определяни като „трудни пациенти“, в рамката на т.нар. програми по благотворителност, осигурени от фармацевтичните компании - производители. След първия 3-месечен курс на приложение обобщихме резултатите – имаме почти 100-процентова добра резултатност при всички болни, вирусът на хепатит С вече не се открива в организма на пациентите. За болните с цироза терапията продължава 6 месеца. Стъпвайки на тези резултати, предадохме на здравното министерство списък с 300 пациенти, за които лечението с безинтерферонов режим е наложително и животоспасяващо. Сред тях има и с напреднала цироза, и с придружаващи заболявания, други, при които прилаганите и финансирани от държавата лечения не могат или не бива да бъдат прилагани. Там влизат и ХИВ позитивни, болни с кръвни заболявания, противопоказани на стандартната терапия, с автоимунни заболявания, таласемии, хемофилии, тромбоцитопения, хора с карциноми, със заболявания на щитовидната жлеза.

Европейската чернодробна асоциация прие във Виена нов консенсус за лечението на хроничен хепатит. В какво се състои той?

Във Виена се формулира консенсус, че безинтерфероново лечение трябва да се осигурява 

Световен ден за борба с хепатита

препоръчително на всички пациенти с вирусна инфекция хепатит С без фиброза и задължително трябва безинтерферонов режим при пациенти с умерена и тежка фиброза.

Това важи както за нови нелекувани пациенти, така и за лекуваните, но без успех. С това би трябвало да се съобразяват медицинските органи, здравните системи, респективно всички държави. Лечение с интерферон в тези случаи се допуска само там, където няма достъп до новите терапии.

Значи вече не медицината, а администрациите трябва да кажат „да“ за спасението на огромен брой хора и проблемът е сведен до финансов…

Абсолютно. Финансов е и на осъзнаване, на правилно осмисляне на държавноадминистративно ниво. Няма как да не се коментира темата цена, но колкото повече пациенти влязат в едно лечение, толкова повече пада цената. Ако успеем да включим 1000 – 1500 пациенти на година, друг ще е разговорът. И интерфероновото лечение в началото бе прескъпо. Но извън разговора за терапевтичните аспекти и пари има и друго и то e истински важното: новото лечение на вирусен хепатит С отваря възможността за ликвидиране на епидемиологични огнища на инфекцията. Светът получи шанса вирусът да бъде ликвидиран.

Изповед на един пациент :"Ужас е да живееш с хепатит С..."

Коментари