Публикация

Разберете кой точно алерген ви създава проблеми

Симптомите на сенната хрема могат да бъдат облекчени, обяснява алергологът от Пловдив д-р Росица Бакалова


През последните години се наблюдава сериозно нарастване на алергичните заболявания, а сред тях най-висок е процентът на алергичния ринит /сенна хрема/. В Европа от сенна хрема страдат почти 30% от хората, за градското население у нас данните сочат 25%.

Секрети от носа, запушване, сърбеж, кихане – това е наборът от симптоми на алергичния ринит, резултат от излагането на носната лигавица на алергени. Много често има и зачервяване на очите и тогава говорим за алергичен риноконюнктивит. Симптомите, които придружават сенната хрема са – умора, раздразнителност, нарушения в съня, затруднения в работата или в училище. Накратко, влиянието върху качеството на живот е забележимо - сравнимо е със състоянието при среднотежка астма - и затова сенната хрема не бива да бъде подценявана и своевременно да бъде потърсена лекарска помощ.

Сега моментът е много важен за алергичния ринит, причинен от полени.

Трябва да се отбележи, че влажното време е благоприятно за страдащите от алергия към дървесни полени – те са силно хигроскопични, поглъщат влагата, натежават, утаяват се и престават да бъдат алергени. През април приключи цъфтежът при брезови и габърите, така че този най-силен дървесен алерген вече няма да дразни пациентите. През втората половина на май и първата половина на юни обаче започва цъфтежът на друг вид алергени. Обикновено май е най-тежкият период за хората с полиноза, като причината е в интензивния цъфтеж на житните треви, чиито полени са силно алергизиращи. Образуват плътен въздушен фон, защото в нашата страна се срещат стотици видове, разпространени са повсеместно и по-голямата част от тях цъфтят през май. Много често хората обвиняват за своите алергични оплаквания, носещите се във въздуха пухчета от тополите – това са техните семена и, чисто механично, дразнят почти всички хора, но не предизвикват алергия. През втората половина на май и юни има разпространение и на дървесни полени от дъб, конски кестен, смърч. През този период от годината започва цъфтежът и на иглолистните и някои други видове тревисти видове, като живовляк, киселец, лапад или козя брада, които също са силни алергени.

Препоръката ми към страдащите от сенна хрема и други сезонни оплаквания е да потърсят алерголог, да изберат специалист, на когото имат доверие, за да бъдат информирани кой алерген е най-притеснителен за тях. Това е важно, за да могат да планират периодите на активност в своята професия, както и периодите за почивка. При възможност в поленовия сезон е добре да се избягват и хирургични интервенции – има данни, че деца, чиито сливици са премахнати в поленовия сезон, по-често развиват астма.

Човек трябва да знае към какво точно е алергичен

Във всеки алергологичен кабинет може да бъде дадена такава консултация. Целта е да се осигури по-добро качество на живот, да се намалят отсъствията от работа и от училище, хоспитализациите и така като цяло да се оптимизират финансовите ресурси.

Ние алерголозите работим в няколко направления:

  • ако е възможно, да бъде ограничен контактът с актуалния за дадения човек алерген;
  • да се избира най-подходящото медикаментозно лечение;
  • по възможност да бъде направена специфична имунотерапия, която единствена може да реши проблема кардинално. Но това невинаги е възможно.

Мерките да се ограничи контактът с алергена са познати:

да се затварят прозорците, да се проветрява след дъжд, а ако няма валежи, проветряването да е до 12 часа през нощта. Обикновено след полунощ става разпрашването на най-големия поток от полени. Въздържане от излети сред природата, когато има сериозен цъфтеж, да се избягва продължителен престой навън в топли и сухи дни. След прибиране у дома да се изплакват очите, да се изтрива косата с влажна кърпа, ако не е възможно да се вземе душ. Ако семейството има куче, след разходка трябва козината да се изчетка и изтрие с влажна кърпа. Важен е изборът на медикаментозното лечение, като се преценяват следните показатели - да е ефикасно, безопасно, да е удобно за прием и на достъпна цена. Понеже основният медиатор, който дразни и предизвиква симптоми при алергичния ринит, е хистаминът, най-голямата група лекарства, които бихме могли да използваме, са антихистамините. Мога да препоръчам такъв препарат от втора генерация – „Ролетра“. Той е доказано ефикасен и безопасен, удобен за употреба /една таблетка на 24 часа/, не зависи от приема на храна и е по джоба на всеки пациент. Защото понякога лечението е продължително.

" }-->

Коментари