Разберете кой точно алерген ви създава проблеми
Roletra (Ролетра)
Roletra (Ролетра)
ОТС продукти
Разберете кой точно алерген ви създава проблеми

Разберете кой точно алерген ви създава проблеми

Симптомите на сенната хрема могат да бъдат облекчени, обяснява алергологът от Пловдив д-р Росица Бакалова

През последните години се наблюдава сериозно нарастване на алергичните заболявания, а сред тях най-висок е процентът на алергичния ринит /сенна хрема/. В Европа от сенна хрема страдат почти 30% от хората, за градското население у нас данните сочат 25%.

Секрети от носа, запушване, сърбеж, кихане – това е наборът от симптоми на алергичния ринит, резултат от излагането на носната лигавица на алергени. Много често има и зачервяване на очите и тогава говорим за алергичен риноконюнктивит. Симптомите, които придружават сенната хрема са – умора, раздразнителност, нарушения в съня, затруднения в работата или в училище. Накратко, влиянието върху качеството на живот е забележимо - сравнимо е със състоянието при среднотежка астма - и затова сенната хрема не бива да бъде подценявана и своевременно да бъде потърсена лекарска помощ.

Сега моментът е много важен за алергичния ринит, причинен от полени.

Трябва да се отбележи, че влажното време е благоприятно за страдащите от алергия към дървесни полени – те са силно хигроскопични, поглъщат влагата, натежават, утаяват се и престават да бъдат алергени. През април приключи цъфтежът при брезови и габърите, така че този най-силен дървесен алерген вече няма да дразни пациентите. През втората половина на май и първата половина на юни обаче започва цъфтежът на друг вид алергени. Обикновено май е най-тежкият период за хората с полиноза, като причината е в интензивния цъфтеж на житните треви, чиито полени са силно алергизиращи. Образуват плътен въздушен фон, защото в нашата страна се срещат стотици видове, разпространени са повсеместно и по-голямата част от тях цъфтят през май. Много често хората обвиняват за своите алергични оплаквания, носещите се във въздуха пухчета от тополите – това са техните семена и, чисто механично, дразнят почти всички хора, но не предизвикват алергия. През втората половина на май и юни има разпространение и на дървесни полени от дъб, конски кестен, смърч. През този период от годината започва цъфтежът и на иглолистните и някои други видове тревисти видове, като живовляк, киселец, лапад или козя брада, които също са силни алергени.

Препоръката ми към страдащите от сенна хрема и други сезонни оплаквания е да потърсят алерголог, да изберат специалист, на когото имат доверие, за да бъдат информирани кой алерген е най-притеснителен за тях. Това е важно, за да могат да планират периодите на активност в своята професия, както и периодите за почивка. При възможност в поленовия сезон е добре да се избягват и хирургични интервенции – има данни, че деца, чиито сливици са премахнати в поленовия сезон, по-често развиват астма.

Човек трябва да знае към какво точно е алергичен

Във всеки алергологичен кабинет може да бъде дадена такава консултация. Целта е да се осигури по-добро качество на живот, да се намалят отсъствията от работа и от училище, хоспитализациите и така като цяло да се оптимизират финансовите ресурси.

Ние алерголозите работим в няколко направления:

  • ако е възможно, да бъде ограничен контактът с актуалния за дадения човек алерген;
  • да се избира най-подходящото медикаментозно лечение;
  • по възможност да бъде направена специфична имунотерапия, която единствена може да реши проблема кардинално. Но това невинаги е възможно.

Мерките да се ограничи контактът с алергена са познати:

да се затварят прозорците, да се проветрява след дъжд, а ако няма валежи, проветряването да е до 12 часа през нощта. Обикновено след полунощ става разпрашването на най-големия поток от полени. Въздържане от излети сред природата, когато има сериозен цъфтеж, да се избягва продължителен престой навън в топли и сухи дни. След прибиране у дома да се изплакват очите, да се изтрива косата с влажна кърпа, ако не е възможно да се вземе душ. Ако семейството има куче, след разходка трябва козината да се изчетка и изтрие с влажна кърпа. Важен е изборът на медикаментозното лечение, като се преценяват следните показатели - да е ефикасно, безопасно, да е удобно за прием и на достъпна цена. Понеже основният медиатор, който дразни и предизвиква симптоми при алергичния ринит, е хистаминът, най-голямата група лекарства, които бихме могли да използваме, са антихистамините. Мога да препоръчам такъв препарат от втора генерация – „Ролетра“. Той е доказано ефикасен и безопасен, удобен за употреба /една таблетка на 24 часа/, не зависи от приема на храна и е по джоба на всеки пациент. Защото понякога лечението е продължително.

Мнения