Публикация

Цветовете влияят върху здравето - внимавайте как боядисвате жилището!

Оранжевото ни прави бодри, но създава и стрес. Бялото пък е прекалено стерилно


Цветовете влияят върху емоционалното ни състояние – всеки е усещал това по един и ли друг начин. Чрез облеклото изразяваме себе си, но когато са част от интериора около нас, това повлиява нашето светоусещане. Сега се появи ново проучване, което показва, че ефектът от цветовете в жилището е още по-дълбок – те могат да повлияят на здравето ни!

Според експерти от Университета Корнел червени или ярко оранжеви стени създават стрес и предизвика раздразнение. Те допускат, че заради такива цветове може дори да се появи сърбеж по кожата. Тези ярки цветове ни карат да се нахвърляме лакомо върху храната. Това води до нарушения в храносмилането. Ако обаче искаме да се запазим бодри през целия ден, можем отново да изберем оранжевото, само че в по-меки оттенъци. Те са препоръчителни за кухни и трапезарии. Такива нюанси са много подходящи и за работното място, защото стимулира умствената дейност. Ако ще боядисвате офиса в оранжево, все пак трябва да имате предвид, че при някои хора то действа депресиращо върху психиката.

За спалнята винаги прилягат нюансите на синьото. То влияе положително върху интимния живот. В спалня със сини стени хората често сънуват хубави сънища. Осветлението на апартаментите също трябва да бъде добре обмислено. Най-хубаво е, ако може да го избираме според настроението.

Някои залагат на бялото, когато не са сигурни кои цветове предпочитат. Само че белият цвят в интериора не трябва да бъде прекалено много, съветват експертите. Белите стаи изглеждат прекалено стерилни, студени и заглушават положителните емоции.

Освен с цветове, можете да играете и с осветлението. То е особено важно през зимата. В мрачните и тъмни стаи хората често изпитват тревога и униние. Дългите престои в такива зони могат да причинят депресия, диабет тип 2, затлъстяване и дори рак. Някои експерти не съветват жените да окачват в спалнята тънки полупрозрачни завеси. Причината: светлината, проникваща през тях, допринася за повишаване на теглото.

The Jewish Times

Коментари