Публикация

Дълго чакан проект на МБАЛ Бургас ще бъде финансиран от МЗ

Отпуснати са средства за ново Отделение по трансфузионна хематология (Кръвен център).


Дълго чакан проект на МБАЛ Бургас ще бъде финансиран от Министерството на здравеопазването (МЗ). Той е за изграждане на ново Отделение по трансфузионна хематология (Кръвен център). Разговорите вече са на финала, средствата са разписани и скоро ще бъдат преведени на Бургаската болница, съобщи след среща в МЗ изпълнителният директор на МБАЛ Бургас д-р Георги Матев.

От 1969 г. Кръвният център се помещава в сградата на ДКЦ-І (бившата Първа поликлиника). Ремонт не е правен повече от 40 години. Помещенията са тесни, недостатъчни както за персонала, така и за кръводарителите. За да ползват тоалетна, лекари и медицински сестри се качват от първия до четвъртия етаж. Няма и отделна стая, където кръводарителите да попълват документи и са принудени да го правят на крак в коридора. Няма и място, където да починат след кръводарителската акция. Множество предписания констатират непригодните условия за работа и престой в отделението, но досега нямаше възможност то да бъде преместено.

Проектът, одобрен от МЗ, предвижда капиталов ремонт на съществуваща сграда на МБАЛ Бургас (бившите детски отделения) и настаняване на Кръвния център там. В част от тези помещения бе настанено новото Инфекциозно отделение, изградено по най-съвременни медицински стандарти.

Отпусната сума от МЗ е 600 000 лв. С нея ще се извърши ремонтът. Министерството вече финансира нова апаратура за Кръвния център, на стойност 200 000 лв., която е купена и се използва.

Заедно със сумата за изграждане на новия Кръвен център, МЗ финансира и последно поколение С-рамо. Това е мобилен рентгенов апарат, който се използва за операции основно в съдовата хирургия, но при необходимост ще се ползва и от други хирурзи в Операционния блок на МБАЛ Бургас.

Други два проекта на Бургаската болница също са получили първоначално одобрение от МЗ. Става дума за изграждане на изцяло ново Спешно отделение, за което се чака финансиране по ОП „Региони в растеж“. Очакват се и средства за ремонт на Родилното отделение, проект, подаден преди няколко месеца.

Коментари