Публикация

Какво да изберем: обикновена или електронна цигара?

По случай Световения ден за борба с тютюнопушенето 31 май, ще направим сравнение между двата вида цигари.

 

Електронната цигара предизвиква свиване на бронхите, т.нар. бронхоспазъм, и така се намалява количеството на преминалия въздух през белите дробове.При пушене на електронната цигара нивото на азотния монооксид в белите дробове спада, в резултат на което се предизвиква този бронхоспазъм. Изследване показва, че в патрона на цигарата се съдържа никотин и пропилен гликол, който дразни дихателната лигавица. Ако по-продължително време се вдишват тези пари, дихателната лигавица се дразни и се предизвиква възпаление.В резултат може да се развие хронична обструктивна белодробна болест.

Нормалната цигара е вредна със съдържанието си на никотин и с над 8000 токсични вещества. В процеса на горене на всеки един токсичен компонент се отделят и допълнитени токсини. Така токсичните вещества в процеса на горене при цигарите е около 10 000. Аз ,като непушач,не мога да дам препоръка пушете обикновена цигара, защото при нея се отделят огромно количество токсини за организма. Но не мога да кажа и да я заместите с електронна,която предизвиква същата степен на увреда на дихателните пътища.

Съветът ми е да намалите бройката изпушени цигари на ден,да провеждате редовни профилактични прегледи ,а най-добре ще е да откажете цигарите.

 

Автор: Д-р Снежина Недева, медицинска онкология, МБАЛ Централ Хоспитал Пловдив

Коментари