Публикация

Балансиран избор на витамини и минерали гарантира нормална бременност

Балансиран избор на витамини и минерали гарантира нормална бременност

Комбинацията от фолиева киселина, с рибено масло, йод, витамин D3 витамин Е е добър и за майката, и за бебето, твърди акушер-гинекологът д-р Констанца Тошева от МЦ "Пентаграм"

 

Проучвания в Швейцария, Германия и Холандия показват, че при жени в репродуктивна възраст се установява недостиг на калций, желязо, йод, витамините В1, В6, В2 и фолиева киселина. Стойностите им често се намират в „критична зона”, особено за желязото, витамините В1, В2, В6 и фолиевата киселина.

 

Повечето от хранителните вещества с намалени и критични стойности през бременността трябва да се доставят допълнително

 

През последното тримесечие при повече от половината бременни стойностите се нормализират и без добавки, което се постига чрез спонтанно компенсиране с диетата. Най-често има нужда от прием на фолиева киселина. Необходимостта от всички други витамини и минерали е задоволена най-малко при 75% от бременните. Имаме основание да смятаме, че 

 

хранителните продукти през последните години имат променен химичен състав 

 

в резултат на влиянието на околната среда - интензивно наторяване на земеделските култури с химически вещества и угояване на животните с хормони. Тези фактори не са без значение за бременната. Към това се прибавя и замърсяване на околната среда и изкуствена радиация.

 

Акушер-гинеколозите препоръчват бременните да получават допълнителни хранителни вещества: протеини – 30 г, есенциални мастни киселини – 1 г, калций – 400 мг, фосфор - 200 мг, йод – 30 мг, желязо – 7 мг, витамин D –5 мг, витамин Е – 2 мг, фолиева киселина – 4 мг.

 

Разпределението на витамини в плода е сходно с това при възрастните, но съществуват някои различия по отношение на транспорта и местата на депониране. По-висока е концентрацията на витамините С, В1, В2, В6 и В12 във феталната кръв в сравнение с майчината, докато в майчината е по-висока концентрацията на витамин А и витамин Е.

 

При мастноразтворимите витамини А, D, Е и К може да се наблюдава хипервитаминоза заради свойството им да се натрупват в организма. Това следва да се има предвид при профилактика.

 

В организма на бъдещата майка се създава нов клетъчен индивид и един от гарантите за безупречност на неговото развитие е именно оптималното постъпване на витамини и минерали. Употребата на витамини не трябва да бъде безразборна, в по-високи дози някои витамини не са полезни. 

 

Някои от съставките на комбинираните витаминни препарати повишават апетита на бременната, който и без друго е променен, и това се отразява неблагоприятно на теглото й.

 

Безспорно някои елементи намаляват независимо от хранителния режим на майката и трябва да бъдат набавени чрез подходящи добавки

 

На пазара има много хранителни добавки, подходящи за бременни, кърмачки и за жени, планиращи бременност. „Огестан“ е такъв препарат с добре балансирана формула, прецизно подбрани микроелементи. Всяка капсула съдържа най-необходимото за нормалното протичане на бременността и развитието на плода, а именно: фолиева киселина, ДХА,витамин D3, йод и витамин Е.

 

 

 

 

 

 

Витамин В9 (фолиева киселина) осигурява необходимата скорост на растежа и развитието на плода. Недостигът на фолиева киселина води до нарушаване в изграждането и развитието на клетки в човешкия организъм, причинява дефекти в изграждането на невралната тръба на плода и предизвиква поява на spinabifida, води до нарушение на кръвотворния апарат. За нормалното протичане на бременността и намаляването на риска от развитие на spinabifida у новороденото се препоръчва приемът на фолиева киселина да започне поне месец преди забременяването и да продължи през първите три месеца.

 

Рибеното масло (ДХА) представлява полиненаситена мастна киселина от групата на омега-3. Пряко участва в развитието на ретината, има висока концентрация в сивото мозъчно вещество. Деца на майки, приемали ДХА, имат по-добро психомоторно развитие и интелигентност в по-късна възраст.

 

Бременността е стрес за щитовидната жлеза

 

който може да доведе до неблагоприятни последици. Ето защо трябва да компенсираме йодния дефицит, който е обичаен при нашия хранителен режим. Това важи особено за йоднодефицитните райони, какъвто е и България.

 

Витамин D3 участва в обмяната на калция и фосфора. Той предотвратява намаляването на костната плътност на бременната и кърмачката, тъй като остеомалацията през бременността е пряко свързана с постменопаузалната остеопороза. Витамин Е е естествен антиоксидант, заедно с витамин С. Препоръчваме дневен прием от 10 мг.

Коментари

Лекарите заслужават по-голямо уважение, та дори и възнаграждение...