Публикация

Д-р Стефка Харитонова, педиатър: Болестите на пубертета – лошо хранене и вредни навици

Липсата на достатъчно образователни програми за пубертета и неговите прояви лишава децата от разумен избор на начин на живот и хранене, оставяйки те да се определят от средата и рекламите


В основата на болестите на българина днес, включително и на децата в тази деликатна възраст, наречена пубертет, е лошото хранене.

Вторият фактор, който формира проблемите в този период от развитието на подрастващите, е липсата на достатъчно образователни програми за пубертета, за проявите на пубертета и как той може зда повлияе върху развитието на важни функции и системи и на първо място – хормоналната функция.

Имах един професор, който казваше: „Щитовидната жлеза е интелигентна и коварна“. Колкото са интелигентни хормоните, толкова са и коварни. Затова мисля, че за пубертета трябва да се говори много и компетентно. Хормоналната функция и промените, които настъпват, е нещо изключително важно, с което ние трябва да запознаем нашите деца. Нужно е да има повече програми за това как да се пазиш от грешките на пубертета. Децата ни са будни, интересуват се и, ако грамотно се информират дори за диетите и контрола на теглото, няма да се стига до анорексия, булимия или пък обратното – до затлъстяване. До всяка реклама за диета или хапче за отслабване трябва да има антиреклама за неправилното им прилагане и последствията за организма, които винаги са в ущърб на доброто здраве.

Друга форма на вредни навици, която превръща пубертета в лош момент от израстването на децата, е нарастващият брой на пушачите сред подрастващите, употребата на химически вещества, които се поглъщат по различен начин, лошата двигателна култура и на практика липсата на физически натоварвания.

Не на последно място бих сложила злоупотребата с лаксативи. В практиката си се сблъсках с това как масово се познават слабителните средства и масово се злоупотрябава с тях от децата в пубертетна възраст. Аз мисля, че трябва изискването на рецепта за тях да стане задължително в аптеките, а продажбата им да бъде забранена за лица до 18 години, каквато забрана има за цигарите и алкохола. Да не говорим, че тази забрана трябва да обхване не само лаксативите, но и всички лекарства и добавки в аптечната мрежа.

На челно място в грижата за подрастващите бих сложила и задължителна витаминна профилактика. Комплексният винамин е най-обобщаващата профилактика, когато не можеш да изясниш конкретния дефицит. Това е най-доброто, което всеки може да направи. Останалото вече подлежи на консулт с професионалист и предполага добро познаване на пациентите.

При наличието на лошото хранене, за което говорихме, даването на витамина вече не се изчерпва с един месец, а се налага един продължителен прием от поне три месеца.

Моята практика показва, че масово зад сърдечните заболявания, например, стои витаминен дефицит. Масово млади хора имат сърдечно-съдови проблеми и в крайна сметка резултатите от изследванията показват тотална липса на витамин D. Като компенсираме витамина, проблемите отшумяват. Ето как един нарастващ дефицит, на който трябва да се обръща сериозно внимание, може да доведе до сериозни проблеми. А витамин D е единственият, който можем да си набавим от външен източник – слънцето. Достатъчно е да се излагаме на слънце продължително време, за да попълним запасите си. Когато имаме лошо лято като миналото, тогава е задължително той да се приема под формата на капки или по друг начин, предлагащ се в аптечната мрежа.

Проблемите на децата ни в пубертета са много и сериозни, но на тях, за съжаление, не се фокусира общественото внимание. Но, ако ние не опазим децата си, ще стане страшно. 

Отглеждаме болни хора, а за момента държавната политика не предполага промяна на тази тенденция.

Коментари