Публикация

Да сложим под контрол преяждането!

Затлъстяването е най-разпространеното заболяване в наше време. Няма друга болест, която да засяга поне една трета от жителите на дадена страна. Която да засяга в еднаква степен и развитите, и развиващите се страни, бедни и богати.


Имам ли проблем? Признай личната си отговорност за него

Затлъстяването е най-разпространеното заболяване в наше време. Няма друга болест, която да засяга поне една трета от жителите на дадена страна. Която да засяга в еднаква степен и развитите, и развиващите се страни, бедни и богати. Която да носи след себе си цял шлейф от неприятни последствия – повишено кръвно налягане, атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания /исхемична болест на сърцето, инфаркт, инсулт/, захарен диабет втори тип с неговите многобройни усложнения, проблеми с опорно-двигателния апарат, с ендокринната и имунната система. Няма система в нашия организъм, която да не страда от затлъстяването.

За борба с него са измислени хиляди диети. Многобройни хапчета са рекламирани като последното чудо, което ще стопи тлъстинките. Но… хапчетата едно по едно биват забранявани поради тежки странични ефекти. Хилядите диети дават временен ефект и след това до 95% от приложилите ги си възвръщат килограмите и още над тях. След което проблемите се увеличават още повече. Защото човек се връща към старите си навици без да е променил своето отношение към храната.

Това е така, защото се борим със следствието, а не с причината. Смятаме, че основният ни враг е наднорменото тегло.

За никого не е тайна, че основната причина за появата на излишните килограми е преяждането. Но какво да правим, ако ръката ни сама пъха в устата поредната торта, ако след основната порция винаги следва добавка, ако всички мъки и радости ги затискаме с поредния десерт и цял ден дъвчем и се тъпчем с предимно вредни и много калорични храни?

Какво трябва да направим?

Първо трябва да признаем поне пред себе си, че имаме проблем. Не трябва до безкрай да се заблуждаваме, че това са 2-3 килограма, които можем да свалим, когато поискаме. Имаме проблем и се налага да взимаме мерки и да се преборим с основната причина.

Второ е необходимо да признаем личната си отговорност за съществуването на проблема и причината за него – преяждането. Този който уверява, че яде много малко, почти нищо или си спестява истината, или не я осъзнава. За да отслабне човек /да се намали вредното въздействие на следствието/, да стане свободен от вредния навик да преяжда, необходимо е да признае неговото наличие и своята зависимост от храната. Човек, който смята, че във всичките му беди е виновен всеки друг, но само не и той, няма да поиска да се променя и няма да може. Едни се стремят да прехвърлят своята отговорност на лекаря: „Нищо не мога да направя със своя апетит, направете нещо Вие, мотивирайте ме да отслабна.” Други жално разказват за тежката си наследственост, бавен метаболизъм, нарушена липидна обмяна, изобилието на стресови ситуации в живота и напълно изключват собственото си авторство в натрупването на излишните мазнини. Това непризнаване на личната отговорност прави лечението неефективно.

Осъзнаването на личната отговорност в появата на проблема ще доведе до осъзнаването на факта, че както сам си виновен за това, така и сам ще трябва да се пребориш с него. Сам ще трябва да вложиш време и усилия, за преодоляването му. Никой не може да направи това вместо теб. Всеки е способен да се промени към по-добро.

Преяждането е вид психологическа зависимост от храната, сходна с наркотическата. Това е действителният проблем. В мозъка се намират еднакви промени и при двете. Борбата с нея е дълга и трудна. Никой не трябва да мисли, че може за десет дни да се справи с проблем натрупвал се с години. Но трябва да се започне, ако искаме да постигнем някакъв успех. Никой не може да го направи заради нас. Промяната може да дойде по-бавно, но резултатът ще е по-траен. „Вълшебните” начини за отслабване – диети, таблетки, чайове – в най-добрия случай заобикалят проблема, в действителност го задълбочават. А тази зависимост разрушава физическото ни здраве. Не ни позволява да живеем пълноценно. Ние ставаме нейни роби.

Да сложим под контрол преяждането! Това трябва да е най-главната ни цел. Намаляването на килограмите ще бъде приятният страничен ефект от това, нашата награда. В няколко седмичната програма да сложим началото на нашето ново „аз”, каквито винаги сме мечтали да бъдем!

Чети още по темата:

Правилната мотивация – основен елемент на борбата с преяждането

Причината за затлъстяването. Принципът на чаената чаша

Оправданията не вършат работа – действайте

Погледни на себе си като на ценност – повишаването на самооценката е път към успеха

Коментари