Публикация

Планинска енергия в бутилка


Японският учен д-р Масару Емото твърди, че едно от уникалните свойства на  водата е това, че тя има памет. Тя е запомнила и съхранила енергията на мястото, откъдето идва.

Отпивайте всеки ден по малко свежест от сърцето на планината и се чувствайте прекрасно!

Човешкият организъм се състои от близо 70% вода, като тя намалява с нарастването на възрастта. Ако при възрастните пада до 50% от телесната маса, то при малкото дете тя е почти 75%.

Водата ни носи младост и красота. Тя помага на тялото ни да се поддържа в оптимална кондиция и е задължителна за правилното функциониране на организма във всяка  възраст.

За какво служи водата в организма?

Всички процеси на обмяна на веществата са изградени на основата на консумацията на вода, тъй като в нея се разтварят почти всички елементи, които поемаме с храната.  Водата помага да усвоим полезните съставки и отстранява ненужните продукти от обмяната на веществата. Водата помага на червата да работят активно, да се предотвратят запек и подпухналост. В бъбреците водата подпомага пречистването на кръвта и изхвърлянето на токсините чрез урината.

При диета

Специалистите съветват да не консумираме газирани и подсладени напитки, богати на консерванти, оцветители и захари. В режим на хранене с цел намаляване на теглото водата е изключително необходима и се препоръчва да се поема минимум по 1.5-2 литра на ден.

При ограничаване на поеманата храна вероятността от получаване на запек се увеличава, а поемането на достатъчно вода ще намали риска. Необходимостта от вода в организма се увеличава при ускоряването на процесите по разграждането на мазнините и способства за по-бързото очистване от страничните вещества и токсини и изхвърлянето им от организма.  

Скритите соли

Специалистите препоръчват да се избягва високата консумация на сол, тъй като тя  води до задържане на течности в организма. Така се забавят процесите на изчистването му от токсини и други странични продукти, получени при разграждане на ненужните мазнини. Това се отнася за солта, но и за храни и напитки, които са богати на сол.

Когато мислим за солта обаче, често забравяме за напитките. Склонни сме да се лишим от сол, но ако изпием 2 л минерална вода, в която има соли  и минерали, реално не помагаме на организма си в процеса на отслабването и очистването му от токсините, а напротив. При диети е важно да пием вода, бедна на минерали и соли. Такава е изворната вода.

Същевременно е добре да си дадем сметка и за това каква вода пием и да изберем най-добрата вода за нас. Но за това е важно да познаваме видовете води.

Не всички води в бутилка са еднакви

Много често срещана грешка е да мислим, че всички води в бутилка са минерални. Те могат да бъдат минерални, изворни или трапезни. Минералните се добиват от 300-700 м дълбочина, те са термални – обикновено над 20 градуса по Целзий, и са с по-висока обща минерализация. По-известните минерални води в България са с обща минерализация 200-450 мг/л и е добре да се редуват с изворна или трапезна/чешмяна вода. Такива са DEVIN минерална вода, Горна Баня, Банкя, Торн Спринг, Хисар и др.

При диети обаче се препоръчва да се консумират води, бедни на минерали и соли, за да се избегне излишно задържане на вода в организма. Много подходящи за целта са   изворните води, например изворна вода DEVIN с розов етикет. Тя се добива от по-малко от 200 м дълбочина и е с много ниска минерализация – 82 мг/л и с много ниско ниво на натрий/сол – 5.4 мг/л (при норма 200 мг/л). Изворната вода DEVIN с розов етикет е единствената вода, препоръчана за бебета в България, и е изключително подходяща за диети.

От друга страна, трапезната вода също е с много ниска минерализация, но това е в резултат от обработка с цел дезинфекция или отстраняване на нежелани микро или макроелементи или лош мирис/вкус. Докато минералната и изворната вода са натурални, с ясен географски произход, означен на етикета, и с постоянен състав, то трапезната вода може да идва от всякакъв водоизточник, дори и от чешмата.

Околната среда

Водата е много деликатна и изключително много се влияе от околната среда. Най-добре е водата да идва от екологично чист район, без индустриално производство, далеч от големите градове. Идеалният случай е тя да извира от планината, както е при изворната вода DEVIN. За да разберете откъде идват водите, четете етикетите им - минералната и изворната вода задължително носят името на извора или мястото на бутилиране.

Нашата препоръка

Пийте 1,5-2 л изворна вода на ден, разпределена на равни дози. При интензивно натоварване и спорт е добре да се поема и повече вода. Хората с наднормено тегло се нуждаят от повече вода – 1 допълнителна чаша дневно на всеки 10 излишни килограма. През лятото губим по-голяма част от течностите си в организма и е добре да поемаме повече вода заради жегата. През зимата и ранната пролет пък консумираме по-малко пресни зеленчуци и плодове, в които има повече вода, и е добре да си я набавим от бутилката.

Малките трикове

Поставете бутилката от 1.5 л изворна вода на вашето бюро и отпивайте по 1 чаша на час, докато сте на работа. Така няма да натоварвате бъбреците си и ще осигурите вода за организма си равномерно през целия ден. Ако искате да отслабнете, е добре да пиете чаша вода винаги, когато изпитате чувство на глад. Много често жаждата се бърка с потребност от храна. Така ще излъжете глада.



Коментари