Публикация

7 бактерии, които ни разболяват най-често

Кои са симптомите на инфекциите и как да се предпазим от заразяване с опасните бактерии


1.Eшерихия коли

Бактерията Escherichia coli се развъжда в червата на хората и на животни като крави, овце и кози. Тя често вирее в недопечено месо, сурово мляко, сокове и заразена вода. Симптомите на инфекцията са силна диария, стомашни болки и повръщане, които могат да продължат от 5 до 10 дни. За да се предпазите, варете или печете месото по-дълго, измивайте плодовете и зеленчуците преди ядене или готвене и не пийте непастьоризирани млека и сокове.

2.Кампилобактер

Campylobacter jejuni е спираловидна бактерия, която вирее в пилетата и кравите, без да дава каквито и да било признаци на инфекция. Повечето хора, които се заразяват с нея, получават след 2 до 5 дни диария, крампи, стомашни болки и температура. Обикновено заболяването трае около 1 седмица. През 2005 г. в САЩ кампилобактер беше открита в 47% от суровите пилешки гърди. Повечето инфекции минават леко, но бактерията може да бъде фатална за малките деца, възрастните и хората със слаб имунитет. За да се предпазим от нея, трябва да обработваме добре месото, да измиваме ръцете си и съдовете след допир със сурово месо и да пием само пастьоризирано мляко.

3.Листерия

Listeria monocytogenes вирее в почвата и водата, както и в сурови и обработени храни, в непастьоризирано мляко. За разлика от другите бактерии, листерия може да се развъжда и на ниска температура в хладилника. Симптомите на инфекцията са температура и треска, главоболие, стомашно разстройство и повръщане. В някои случаи заболяването може да е сериозно, дори фатално, особено за бременни жени и бебешкия зародиш, за възрастни над 50 години и хора със слаб имунитет. За избягване на инфекция се препоръчва измиването с четка на корите на дините, пъпешите, краставиците и внимателно измиване на рафтовете на хладилника, ако по тях е изтекъл сок от сурово месо.

4.Вибрио

Бактерията Vibrio parahaemolyticus живее в солени води и често се среща в суровите морски продукти. Хората, които ги предпочитат в суров вид, могат да се инфектират за 24 часа и да получат диария със стомашни крампи, гадене, повръщане, температура с треска. Тези симптоми продължават до 3 дни. Тежките инфекции са рядкост. За да се избегне заразата, морските дарове трябва да минават през топлинна обработка.

5.Toксоплазмоза

Над 60 милиона американци носят в себе си паразита Toxoplasma gondi.i, но при много малко от тях се наблюдават някакви симптоми. Тези, които развиват токсоплазмоза, имат симптоми, подобни на грип, като главоболие, мускулни болки и температура.

Паразитът може да причини сериозни проблеми, като поражения в мозъка, в очите и други органи, особено на бременни жени и хора със слаба имунна система. Най-често токсоплазмозата се причинява от контакт с котешки бълхи, които носят паразита. Също така от ядене на заразено сурово или недоварено месо и пиене на вода, в която има паразити.

6.Салмонела

Salmonella представлява група бактерии, които обикновено виреят в суровото пилешко месо, яйцата, говеждото и понякога в неизмити плодове и зеленчуци. Симптомите на инфекцията включват температура, диария, стомашни болки и главоболие и обикновено продължават от 4 до 7 дни. Салмонелозата може да бъде опасна за възрастните, децата и хората с хронични заболявания. Ако не се лекува правилно, салмонелата може да се разпространи по кръвен път и да засегне някои органи, което понякога е животозастрашаващо. За да се предпазим от това заболяване, трябва да не се ядат сурови и рохки яйца и недоварено месо и всички съдове и дъски за рязане да се измиват старателно.

7.Нововирус

Novovirus причинява гастроентерит, възпаление на стомаха и червата. Той вирее в заразени храни и вода, а понякога и по повърхности. Гастроентеритът е силно заразен. Той се предава чрез контакт с хора, които носят инфекцията. Симптомите са гадене, стомашни крампи, повръщане, диария, главоболие, температура и треска. Те продължават няколко дни. Повечето хора оздравяват, но ако организмът се обезводни от повръщането и диарията, се прибягва до хоспитализация. Превенцията срещу нововирус е често миене на ръцете с вода и сапун, дезинфекция на замърсените повърхности в кухнята и банята и правилно съхраняване на хранителните продукти.

Коментари