Публикация

Малка афта или бяло петно в устата могат да се окажат рак

Ако проблемът не премине за 2 седмици, пациентът трябва да се консултира със специалист и евентуално да се направи биопсия


Съвсем невинна рана „афта”, бяло или червено петно могат да се окажат рак на устната кухина. Много често заболяването се диагностицира късно, което е основна причина за висока смъртност сред пациентите. За това предупредиха в доклад доц. Павел Станимиров и проф. Р. Угринов специалисти по лицево-челюстна хирургия от столичната университетска болница „Св. Анна“, по време на традиционната среща на Фондация МОСТ, която се проведе от 29 до 31 май т. г. в Албена.

Статистиката сочи, че карциномът на устната кухина е най-честото злокачествено заболяване на главата и шията. Всяка година в света се диагностицират около 300 хил. нови случаи. Обикновено пикът на болестта е между 51- и 60-годишна възраст, но тенденциите сочат, че все по-често засeгнати са и млади хора – около 6% от случаите. В България честотата на заболяването не е ясна напълно.

Комбинацията от цигари и алкохол е основният рисков фактор за развитието на заболяването, показват различни проучвания. Генетични мутации са най-честата причина за заболяването при младите пациенти.

Големият проблем е късното поставяне на диагнозата, като това често се дължи на самите пациенти, които неглижират оплакванията в устната кухина. Много често те неглижирали проблема и прибягвали до самолечение, включително и с някои доста нетрадиционни методи – зехтин и чесън, керосин. „Всяка афта, петно или рана на лигавицата, които не преминават за 2 седмици, трябва да бъдат консултирани със специалист и евентуално да се направи биопсия“, съветва доц. Станимиров. По думите му повечето лични лекари също имат затруднения с поставяне на ранна диагноза, защото рака на езика и лигавицата на устата има многообразна клинична изява, което затруднява общопрактикуващите медици и зъболекари. Също така препоръча да не се провежда лечение от лекар без диагноза, както и да не се правят опити за лечение с „лазер” или други модерни методи на раните в устната кухиня а да се обърнат към специалист.

 Независимо от напредъка на медицината през последните 40 години, прогнозата остава лоша. Според статистиката карциномът на устната кухина се нарежда на шесто място по смъртност от ракови заболявания. Той се развива бързо в рамките само на 3-4 месеца, като единственото спасение е да бъде открит в първи стадий, когато туморът е с големина до 2 сантиметра. „Независимо колко модерно лечение ще бъде приложено, в по-напредналите фази на болестта вече е късно“, обясни специалистът. Голям проблем се оказват вторият и третият пореден тумор - не са малко случаите, в които пациентите веднъж са преборили заболяването, но след това умират от развитие на друг тумор или рецидив. „Ако веднъж се допусне увреда на лигавицата, тя е обречена“ , завърши доц. Станимиров.

Коментари