Публикация

Шумът от автомобилите води до затлъстяване

Интересна връзка между шума от уличния трафик и натрупаните килограми, установили шведски учени


Шумът от автомобили, самолети и влакове води до затлъстяване

Шумът от автомобили, влакове и самолети може да “увеличи риска от затлъстяване” - твърди изследване публикувано в онлайн изданието за здраве Occupational&Environmental Medicine,базиращо се на изследване, проведено от експерти от Института “Каролинска” в Стокхолм, които проучили какво въздействие оказва шумът от тези три източника върху 5075 шведи. Проучването се е провело в периода 2002 - 2006 като здравословното състояние и работни навици на изследваните е проучено чрез въпросник, съчетан с обстоен медицински преглед.

При хора, които постоянно са изложени на въздействието на един от трите източника на шумово замърсяване при ниво най-малко 45 децибела, вероятността за увеличение на обиколката на талията е с 25 процента по-голяма - това е изводът, до който е достигнал екипът, провел изследването. Два пъти нараства този процент, когато хората са изложени на въздействието и на трите източника.
Изследователите смятат, че виновниците са стресът и хормонът кортизол, като няма никаква връзка между трафикът и количеството натрупани калории. Стресът засилва производството на кортизол като защитна реакция на организма. Високите нива на кортизол, които се задължат високи дълго време са предпоставка за развитие на болести, както и за натрупване на мазнини.

Коментари