Публикация

Замразената яйцеклетка - шанс за жени да родят без компромис

Фондация "Майка навреме" с подкрепата на екипа на МБАЛ "Надежда" и тъканна банка "Биорегенерация" ще информират жените за границите на репродуктивните им възможности в рамките на кампания "Колко е часът според твоето тяло"


Замразяването на яйцеклетки дава шанс на жени, които не са срещнали  подходящ партньор или не са имали мотивация да родят навреме, да отложат това решение. Това не е просто свобода да родиш, когато искаш - това е концепция, философия, която спасява от принудителен компромис, като станеш на 40 г. задължително да родиш, защото биологичният часовник цъка. Така д-р Георги Стаменов обясни смисълът на новия модел за асистирана репродукция  чрез замразяване на яйцеклетка и отложено оплождане.

Фондация "Майка навреме" с подкрепата на МБАЛ "Надежда" и Тъканна банка "Биорегенерация" стартира официално информационна кампания "Колко е часът според твоето тяло", целяща да информира жените за границите на репродуктивните им възможности.

След 35 г. започва рязко влошаване на качеството на юйцеклетките, каза д-р Стаменов. С всяка изминала година жената губи с 20% от репродуктивния си потенциал предходната година. 

На 45 г. шансът за забременяване със собствени яйцеклетки практически е 0, каза той. По думите му  99% от яйцеклетките на жената на тази възраст  са с генетични увреждания и са негодни да дадат живот. Над 80% от стартираните бременности завършвали със спортанен аборт.

У нас масово е убеждението, че с най-голям шанс да забременеят са жените на 25 г. Това твърдят и 30% от жените между 18 и 43 г., участвали в изследване  на Exacta Research Group, представено от Лидия Йорданова. 3/4 посочват като удачни за забременяване различни възрасти до 26 г. Най-ниската възраст е 14 г., а най-високата - 40. 

Масово е мнението, че след 40 г. яйцеклетките на жената рязко започват да намаляват като брой и качеството им се влошава. Повече от половината участници в изследването твърдят, че критичната възраст е 35 г. 55% посочват различни възрасти между 36 и 55 г. Всяка четвърта жена няма ясна представа кога възниква този проблем.

На въпроса "Ако една жена има цикъл, това гарантира ли й, че може да забременее?" 2/3 от интервюираните отговарят отрицателно. Наличието на цикъл е гаранция за забременяване според 22% от жените. 12% не са наясно със ситуацията.

При проблеми със забременяването 58% твърдят, че биха опитали инвитро. Други 14% са склонни да осиновят дете, 4% смятат, че ще продължат живота си и без дете.

86% от анкетираните твърдят, че знаят за възможността да се замразяват яйцеклетки у нас. 14% не са чували. Жените от София, интервюираните с образование над средното, както и жените с деца, по-често твърдят, са наясно с тази алтернатива. С нарастване на възростта на жените се увеличава и информираността им по възпроса.

Незнанието е факт сред жените със средно образование, сред живеещите извън София и сред младите до 23 г.

57% смятат, че замразяването на яйцеклетки дава възможност да се отложи майчинството и жените да забременеят в подходящ за тях момент. 28% нямат мнение. 48% гледат на замразяването на яйцеклетки като на вече утвърдена технология. Негативните нагласи са по-малко и са свързани с опасения, че става дума за експериментална технология, за която още не е доказано, че работи. Жените от София по-често били скептични.

Замразяването на яйцеклетките е спиране на часовника на времето, смята д-р Стаменов. То дава шанс на жени, които страдат от проблеми на щитовидната жлеза, автоимунни заболявания, ендометриоза, фамилнна история на ранна менопауза и др., които драстично намаляват яйчниковия резерв, да родят деца. В МБАЛ "Надежда" вече имало над 1200 случая на използване на тази технология. Практиката показвала, че ако една жена замрази яйцеклетките си пред 35-ата си годишнина, шансът да изкара нормална и здрава бременост е 60% при това с 10-12 яйцеклетки. След 40 г. били нужни поне 20 замразени яйцеклетки.

Цената на процедурата е 5000 лв. за срок на съхранение 5 г. по всички стандарти при абсолютна сигурност. Няма ограничение жената да не е имала дете. Възможно е да се възползват и такива, които искат да отложат второто си раждане.

Коментари

Разбира се, че подкрепяме. Този метод позволява на жени, на които предстои операция, които имат прогресиращо заболяване или друг проблем (и не непременно проблем, напр. успешна спортна или друга кариера, несъвместима с бременност и майчинство) да станат майки. Но това с 60 годишни жени... е извратено

44 не знам, но 50 години

Стоянка Пеева
3 юни 2015 12:59

Спомням си за една русенска психиатърка, която роди близнаци на 62 години. Едното бебенци почина. Тогава обсъждаха дали са етични тези процедури и дори се обмисляше ограничение от 44 години.

Да, разбира се, че не трябва да се превръща в мода или каприз. Но ако една жена иска да роди на 48 и няма друг избор, трябва да и се даде този шанс. Животът е пълен с примери за родители, които са млади и физически здрави, но са безотговорни, подлагат децата си на насилие, изоставят ги, заминават на гурбет и не се връщат с години - и тези деца се отглеждат сами или под нечии други грижи. В този контекст с какво една майка на 48 или 50 години ще е по-лош настойник.Не може възрастта да е толкова сериозен мотив против раждането. Има други, по-съществени критерии и затова кампанията трябва да бъде подкрепена. За да се информират хората, да направят информиран избор и поемат последствията от своя избор.Това е моето мнение.

Значи смятате за редно една жена да роди дете, когато физически не може да го направи поради напредване на възрастта? Аз не смятам за редно невръсни деца да им се налага да се грижат за майките си, защото те са решили да родят късно. Нямам против кампанията, ако се възползват жени, които нямат друг избор, но да не се превръща в мода като секциото.

Приветствам кампанията и смятам, че е невероятна възможност и шанс за много жени. Само който не е минал през ада на битката с репродуктивни проблеми, не знае за какво става въпрос , колко време, нерви и пари струва тя и какво емоционално изчерпване причинява. А замразяването на яйцеклетки е още една стъпка напред и противно на горните мнения смятам, че медицината е създадена да помага на хората във всички непредвидени и невероятни неща, които могат да им се случат в тоя живот.Има толкова жени, които са се разделили с партньор след дълга връзка или са загубили партньор след инцидент или тежко заболяване - на тях им трябва време, докато срещнат друг, но тогава може да е твърде късно за забременяване по естествен начин.Трябва ли да бъдат лишени от това право? Освен всичко друго, фактът, че точно д-р Стаменов и неговият екип стои зад тази програма и инициира тази кампания, е достатъчно доказателство, че нещата ще се случат по най-добрия и най-отговорния начин

Може децата на бъдещето да нямат изобщо родители - ще си ги произвеждат във фризер.

да, Наталия, по възможност без участието на родителите ;)

Не е редно да се върви срещу природата. Един ден наистина ще почнат да правят бебетата по поръчка от каталог - синеоки, високи и руси с препрограмирани качества и умения.

5 бона за 5 години...това по-къпо и от стволовите клетки

Въпросът заслужава сериозна дискусия. Новите възможности за асистирана репродукция дават сигурност и надежда на много жени, че могат да се състезават с природата, но както самите лекари признават - не чак толкова. За всяко нещо си има време. И чрез замразената яйцеклетка трябва да се действа според законите на природата. Има много да се говори и да се обяснява в тази посока.