Публикация

Неадекватни действия на медицинския екип са довели до смъртта на бебето в Тетевенската болница

Местните медици използвали практика, която от десетилетия не фигурира в ръководствата по акушерство


Използването на отречени от съвременната медицина методи и закъсняло секцио са довели до смъртта на бебето в Тетевенската болница. Това показва докладът от проверката на Изпълнителна агенция Медицински одит, която излезе на 2 юни.

Според експертите до фаталния край се е стигнало, тъй като 

медицинският екип е неглижирал състоянието на новороденото

и е допуснал съществени пропуски при воденето на раждането

Заключението на външния АГ консултант сочи, че поведението на водещата раждането лекарка е било неправилно още от самото постъпване на родилката, а наблюдението в хода на раждането – непълно и формално. Нещо повече, лекарката използвала остарели методи, които имат висока травматична стойност както за плода, така и за майката. По думите на експерта приложените по време на раждането 

„висок форцепс“ и Кристелер имат „историческо значение“ 

и са отдавна отречени от съвременната медицина 

Дори вторият метод, при който се натиска корема на родилката, за да се подпомогне излизането на бебето, от деситилетия не присъствал в нито едно ръководство по акушерство.

Докладът изтъква още, че лекарката е пропуснала възможността да извърши навременно Цезаровото сечение, с което да увеличи шансовете за живот на новороденото. Вместо това тя приложила неуспешен форцепс, който причинил на плода тежко депресивно състояние с 

механични, тъканни, съдови и вътремозъчни увреждания

Според заключението на ИАМО бебето е починало в следствие на „полиорганна недостатъчност, в резултат от развил се ДИК синдром, проявен морфологично с масивни паренхимни кръвоизливи и огнищни некрози във вътрешните органи, както и кръвоизлив в храносмилателната система“.

За констатираните нарушения ще бъде образувано административнонаказателно производство. Случаят е предаден на прокуратурата.

Родилката Наташа Габровска разказа пред Господари на ефира, че е жертва на ужасяващо отношение и некомпетентност от страна на водещия акушер-гинеколог в Тетевенската болница д-р Нина Байчева. Младата жена сподели, че лекарката й крещяла през цялото време на раждането, обиждала я и накарала две от сестрите да седнат върху корема ѝ, за да подпомогнат раждането. Сърдечният тон на бебето изчезнал преди то да бъде изродено, а д-р Байчева обвинила родилката, че е виновна за смъртта му. Според шокираното семейство екипът на Тетевенската болница не е взел навременни и адекватни мерки, за да спаси живота на бебето им

Коментари

Елеана Симова
11 юни 2015 14:12

Не виждам някоя някого да линчува, докладът и изнесените факти относно конкретния случай и конкретния лекар бяха ясно дефинирани. Ако някой слага всички лекари под един знаменател, прави голяма грешка. Същото важи и за лекари, които са съпричастни към грешката на колега единствено само, защото е колега.

всичко може да е така, но не е допустимо да се "линчуват" лекари по страниците на пресата.Има съд и експертиза.

Аз гледах интервю с родилката и бях отвратена от начина, по който са се отнесли с нея - все едно е някакво парче месо. Лекарите трябва да се отнасят с пациентите си като с хора, не като с ходещи проблеми с потребителска такса!

Ина  Димитрова
3 юни 2015 09:40

Никой не иска да признае, че лекарите по малките населени места не са отваряли научна литература от университетската скамейка и не ходят на никакви квалификационни курсове! Това е работа на лекарския съюз! Защо нямаме точкова система като в други страни - на определен период лекарите да са длъжни да посетят квалификационен курс? Имало само трима лекари... Ако бяха наистина лекари, а не хора, попаднали случайно в професията, бройката им изобщо нямаше да е проблем.

Остарели методи ли - тази практика с натискането по корема си съществува и до днес. Я пуснете една анкета. Няма жена дето да не си е патила от това или поне да не познава друга дето са й "помагали" да роди с натиск

настръхва ми косъма като слушам този ужас