Публикация

Атеросклерозата протича без симптоми в 80% от случаите

Скрининговото ехографско изследване се препоръчва на хора с рискови фактори като хипертония, диабет, повишен холестерол, тютюнопушене, фамилна анамнеза за тежки атеросклеротични заболявания


Атеросклерозата води до най-тежкото увреждане на артериалната система – стесняване или запушване на съдовете. Инфарктът, инсултът или периферното запушване са крайната проява на болестта, която протича безсимптомно в 80% от случаите в продължение на много години. Лечението в късната клинична фаза е скъпо, тежко и понякога – не достатъчно ефективно. Именно затова е много важно атеросклерозата да се диагностицира и лекува в ранната фаза, което означава да се ходи на профилактични прегледи дори без да има някакви оплаквания. Артерията може да се стеснява до 70-80%, без да усетим почти нищо.

За ранно откриване на болестта в Сити Клиник се предлага скринингово ехографско изследване. То се препоръчва на хора с рискови фактори като хипертония, диабет, повишен холестерол, тютюнопушене, фамилна анамнеза за тежки атеросклеротични заболявания, но също и на всяка жена след 55 г. и на всеки мъж след 50 г.

Съвременната апаратура позволява да се изследват съдовата стена на мозъчни периферни и коремни артерии с точност до една десета от милиметъра. За съжаление при сърдечните артерии се налага по-сложно изследване. За 10-15 минути с ехограф може да се изследва цялата артериална система, да се отхвърли или потвърди диагнозата атеросклероза.

За пациентите с установени промени, които не са критични, скринингът се препоръчва на три месеца. При 60% стеноза, която е на границата на показанията за ендоваскуларна терапия , следва нов преглед след един месец. Ако е с профилактична цел, се препоръчва веднъж годишно след 50-55 г.

Как се избира подходящо лечение

При стеснение над 70% се прави ендоваскуларна терапия – поставя се стент, който пречи на евентуално ново стесняване. Съвременното лечение се прилага в Сити Клиник при над 5000 пациенти годишно.

При напреднала и усложнено заболяване, когато не е възможно ендоваскуларно лечение, се прибягва до хирургическа операция - байпас (заобикаляне на запушения съд със синтетичен или биологичен материал).

Ако атеросклерозата не е толкова напреднала, се прилага медикаментозна терапия. Често се предписват статини, но те коригират само един рисков фактор – холестерола. Ако понижите нивата му, но пушите, живеете под голям стрес и качвате кръвно налягане, рискът да развиете атеросклероза в нейните тежки форми никак не е малък. Целта на медикаментозно лечение е да се коригират рисковите фактори като хипертония , кръвна захар и холестерол.

Симптоми на атеросклерозата

Стягане в гърдите при физическо усилие, а при напреднала фаза и в покой – това се наблюдава при атеросклероза на сърдечните артерии. Болката в подбедрицата при физическо натоварване е признак на недобро кръвоснабдяване на мускулите, обикновено заради запушен периферен съд. Засегнато ли е мозъчното кръвообращение, оплакванията са периодичен дискомфорт, временно затруднение в зрението, или временна загуба на функцията на ляв или десен крайник.

Генезата на атеросклерозата не е много ясна, има елементи и на възпаление. Засега науката не може да каже кога преобладават, нито пък кое активизира атеросклеротичните процеси. Не знаем, защо изведнъж една плака, която на пръв поглед изглежда стабилно, изведнъж се пука и се откъсва тромб, настъпва емболия или тромбоза. Лекарите не могат да контролират възпалителния процес.

За някои статини се твърди, че могат да намалят степента на плаката и на възпалението, но за съжаление ефектът не е достатъчен. В момента се разработват нови лекарства. Една от посоките е да се постигне по-добра защита на съдовата стена, за да не се закрепва в нея холестерол или други причинители на възпаление. Възможностите на сегашната медицина за лечение на атеросклерозата никак не са малки, особено ако се провежда адекватна профилактика и лечение на ранните фази.

Коментари

Моля за контакти

Ина  Димитрова
4 юни 2015 15:38

Искам да попитам как може да се запише човек за такъв профилактичен преглед? Проф. Гроздински приема ли с направление от личния лекар?